Sa Sastanka sa Vag i Burvitzom / - SKUPšTINA
29/03/2024 u 18:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popović-Vag: Cilj OEBS-a je da jača zakonske propise i izgradnja profesionalnih kapaciteta

Glavni ciljevi misije OEBS-a su jačanje zakonskih propisa, obuke stručnih službi skupštinskih odbora, izgradnja profesionalnih kapaciteta i rodno odgovorno budžetiranje, kazala je Dominik Vag, šefica Misije OEBS-a, tokom sastanka sa potpredsjednicom Skupštine Zdenkom Popović.

Vag je istakla i da jako podržava napore vezane za jačanje transparentnosti, digitalizacije i rodne ravnopravnosti.

Ona je saopštila da je Skupština Crne Gore u ovom sazivu veoma transparentna, te da je kao takva ispunila sve ono što su instrukcije Evropske komisije, počevši od imenovanja u pravosuđu, ratifikacije sporazuma Berlinskog procesa, ponovnog osnivanja Ženskog kluba, održavanja Ženskog i Romskog parlameta, pa do digitalizacije Plenarne sale.

image

Dominik Vag i Zdenka Popović

- SKUPšTINA

Najavila je da je u planu i održavanje Ruralnog parlamenta.

- Planiramo da sa Međunarodnim klubim žena organizujemo donatorsko veče, gdje će prikupljena sredstva ići centrima za osobe sa autizmom, invaliditetom i posebnim obrazovnim potrebama - istakla je Popović.

Potpredsjednica Skupštine je kazala da je kao dugogodišnja članica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, pratila stvari vezane za rodno odgovorno budžetiranje, te da je uvidjela da je glavni problem implementacija, a ne samo donošenje rodno odgovornih zakona, te da moramo raditi na unapređenju tog segmenta.

image

Dominik Vag i Zdenka Popović

- SKUPšTINA

- Borimo se i za povećanje zastupljenosti žena kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Zato nam je ključno poštovanje i uvođenje kvota - dodala je Popović.

Osvrnuvši se na rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, Popović je istakla da se hitno mora izmijeniti Zakon o biračkom spisku i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kako bi se spriječile razne zloupotrebe koje smo imali u prethodnim izbornim ciklusima.

- Imamo blisku saradnju sa ODIHR-om i podsjetiću na spremnost Kancelarije da pruži potrebnu tehničku i pravnu pomoć. Imate našu punu podršku i u borbi za rodnu ravnopravnost - zaključila je Vag.

Popović sastala se i sa programskim menadžerom Berndom Burvitzom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:39