Jakov Milatović / - PRINTSCREEN
24/08/2024 u 14:18 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pročitajte koje je sve zakone Milatović vratio Skupštini

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nastavlja da vraća Skupštini Crne Gore na ponovno razmatranje zakone za koje smatra da nisu u skladu sa Ustavom, zakonima Evropske unije ili mogu da nanesu štetu Crnoj Gori, a članice vladajuće koalicije nastavljaju da ga zbog toga kritikuju.

Za nešto više od godinu dana Milatović je vratio čak deser zakona, od kojih samo jedan nije ponovo izglasan u parlamentu. Milatović je vratio Skupštini na ponovno odlučivanje sljedeće zakone:

1. Zakon o privrednim drustvima.

Vraćanje ovog zakona se dogodilo u vremenu kada je mijenjan Bord direktora Elektroprivrede Crne Gore, a Milatović je istakao da je zakon "retroaktivan".

2. Zakon o finansiranju lokalnih samouprava.

U ovom slučaju predsjednik je tvrdio da se neprincipijelno uzima novac koji pripada pojedinim opštinama da bi bio dat drugim, a da u svemu tome najgore prolazi Glavni grad Podgorica.

3. Zakon o elektronskim komunikacijama.

U ovom slučaju Milatovićč je tvrdio da zakon nije u skladu sa Evropskom unijom. Ovo je jedini akt koji je predsjednik države vratio parlamentu a koji nije ponovo izglasan u plenumu.

4. Zakon o Javnom servisu - RTCG.

Milatović se usprotivio promjeni kriterijuma za izbor direktora i "spuštanju ljestvice" naročito kada je iskustvo kandidata u pitanju.

5. Zakon o sudskom savjetu.

Predsjednik države tvrdi da je neustavan jer je predloženo da mandat članovima može trajati do šest godina a Ustav jasno kaže da je mandat četiri godine.

6. Zakon o inspekcijskim poslovima.

Predsjednik se jasno usprotivio gašenju Uprave za inspekcijske poslove i vraćanju inspekcije u ruke ministara, a samim tim i političkih partija.

7. Zakon o obrazovanju. -

I u ovom slučaju predsjednikm smatra da se novim rješenjima vraćamo na staro i izbor i razrješenje direktora prepuštamo ministrima, odnosno političkim partijama.

8. Zakon o Ministarstvu unutrašwih poslova.

Milatović smatra da se ovim Zakonom politizuje proces izbora novih policijskih službenika.

9. Zakon o energetici.

Najveća zamjerka predsjednika države je stvaranje mogućnosti politizacije izbora Odbora Regulatorne agencije.

10. Zakon o razvojnoj banci.

Milatović je nabrojao nekoliko rješenja koja nisu u skladu sa Evropskom unijom uz naglasak da je i ovo jedan od zakona koji nije prošao javnu raspravu.

Procjena je da je parlament u novom sazivu usvojio više od 150 zakona.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. septembar 2024 20:17