/ ЂОРЂЕ РАДУЛОВИЋ
01/02/2022 u 12:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Летонија узор на путу ка ЕУ

Он је у разговору са летонским колегом пренио интересовање Црне Горе за учешћем у иницијативи "Три мора" у својству посматрача

Летонија је за Црну Гору узор, подстрек и инспирација за остваривање спољно-политичког циља - чланства у Европској унији (ЕУ), казао је министар вањских послова Ђорђе Радуловић. Он је данас разговарао са летонским колегом Едгарсом Ринкевичсом, који борави у званичној посјети Црној Гори.

Радуловић је, на конференцији за новинаре након састанка, казао да је посјета Ринкевичса потврда црногорско-летонских односа које карактерише партнерство, отвореност и континуирана међусобна подршка на билетарлном и мултирателарном нивоу.

- Високо вреднујемо подршку Летоније нашим спољо-политичким приоритетима међу којима се издваја заједничко дјеловање у оквиру НАТО-а и учешће Војске Црне Горе у мисији у војној бази Адажи- казао је Радуловић.

Он је казао да Летонија за Црну Гору представља узор на путу ка чланству у ЕУ.

- Летонија, као развијена демократија која је остварила запажене резултате у интеграционим процесима, представља за нас узор, подстрек и инспирацију за остваривање спољно-политико циља чланства у ЕУ- поручио је Радуловић.

Он је у разговору са летонским колегом пренио интересовање Црне Горе за учешћем у иницијативи "Три мора" у својству посматрача.

- Јер вјерујемо да европске, регионалне платформе, које промовишу економски раст и подстичу кохезију и јединство, представљају поуздан модел заједничне европске будућности- навео је Радуловић.

Он је казао да је на састанку истакнута важност повезивања парламената двије државе.

- Јер парламентарну дипломатију видимо као важан и незаобилазан сегмент наше сарадње- додао је Радуловић.

Он је казао да је потребно интезивирати трговинску размјену и додатно радити на привлачењу страних инвестиција.

Радуловић је указао и на значај представљања туристичке понуде Црне Горе на летонском тржишту и могућност саобраћајних повезивања и успоствљања транспортног коридора сјевер-југ што би, како је додао, било посебно значајно са аспекта повезивања Луке Бар са летонским лукама.

Ринкевичс је казао да Летонија Црну Гору види као сјајног партнера и да су захвални на доприносу Црне Горе НАТО-у и мисији на Истоку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:04