/ БРАНКО РАДУЛОВИЋ
06/05/2022 u 11:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић упутио допис Абазовићу: Зауставите противзаконите и криминалне радње

Захтијевам преиспитивање одговорности не само директних актера, већ и претходних врховних тужилаца Ранке Чарапић, Весне Меденице, али и Ивице Станковића, Миливоја Катнића и Драгана Радоњића, због непоступања по кривичним пријавама и опструирања кривичног поступка, навео је он

Шеф Клуба посланика Демократски фронт - ПЗП Бранко Радуловић упутио је допис предсједнику Владе Црне Горе Дритану Абазовићу и главном специјалном тужиоцу Владимиру Нововићу, а у вези иницијативе за поновно преиспитивање пет кривичних пријава које су произвеле значајне материјалне, еколошке и развојне штете.

image
фото допис

- Поштована господо, обраћам вам се са захтјевом, да свако из своје надлежности, хитно преиспитате и зауставите погрешне, противзаконите и криминалне радње, које су произвеле и производе значајне материјалне, еколошке и развојне штете, те би њихово даље дјеловање битно утицало на девастацију најважнијих ресурса и произвело огромне финансијске губитке и одредило будућност Црне Горе. У том циљу неопходно је процесуирати кривичне пријаве које, које сам раније доставио Тужилаштву. Наиме, у циљу заустављења реализације погрешних одлука, противзаконитих и криминалних радњи сам у дужем временском периоду указивао на погрешно чињење, процесуирао многе иницијативе, предлагао решења и коначно поднио бројне кривичне пријаве. Међутим, све је било узалуд. Наилазио сам на „зид ћутања“ било да су у питању Премијер, министри, врховни државни тужилац, главни специјални тужилац или шеф специјалног полицијског одјељења. У ријетким ситуацијама сам добијао одговор да су предмети комплексни и да се налазе у извиђају. Сигуран сам да је једина истина да су интереси појединих политичара, тајкуна и повезаних лица били испред јавног интереса. Забрињавајуће је да претходна Влада, и поред мојих упозорења чак и пријетњи, није ништа учинила да ове радње на које сам конкретно указивао преиспита и заустави. Како сте најавили да су владавина права, борба против организованог криминала и корупције, преиспитивање штетних уговора и економски развој, основне одреднице  43. Владе, као и дискунтинуитет досадашњих пракси и професионалан рад СДТ-а, то очекујем ваше хитно поступање.  Такође очекујем, не само заустављање криминалних радњи већ и надокнађивање учињених штета, раскидање штетних уговора и сношење кривичне одговорности актера криминалних дјела.  Захтијевам преиспитивање одговорности не само директних актера, већ и претходних врховних државних тужилаца Ранке Чарапић, Весне Меденице против којих сам већ поднио кривичне пријаве, али и господина Ивице Станковића, Миливоја Катнића и Драгана Радоњића, због непоступања по кривичним пријавама и опструирања кривичног поступка. Ваш однос према овим кривичним пријавама које су документоване бројним доказима, а које третирају најзначајније државне функционере у претходних тридесет година, ће показати вашу спремност за истинску борбу против високе корупције и демонтажу хибридног криминогеног режима који је зароио државу. То ће одредити темпо европских интеграција и испуњење критеријума из поглавља 23. и 24. Од бројних кривичних пријава које сам лично, или са колегама из Покрета за промјене подносио ВДТ-у, због хитности дјеловања важног по будућност Црне Горе, издвојићу следеће:

image
фото допис

1. Кривична пријава од 14.02.2011.године, против Мила Ђукановића, Силвија Берлусконија и седам других лица, због основане сумње да су извршили бројна кривична дјела из Кривичног законика Црне Горе, прије и током тендерског поступка продаје и докапитализације дијела акција ЕПЦГ А.Д. италијанској компанији А2А С.п.А и продаје и докапитализације дијела акција ЦГЕС А.Д. италијанској компанији Терна Гроуп С.п.А. 2.Кривична пријава од 13.10.2014.године, против Мила Ђукановића, Олега Дерипаске и 30 лица, због основане сумње да су извршили бројна кривична дјела из Кривичног законика Црне Горе, у вези са пословањем Комбината алуминијума Подгорица.3. Кривична пријава од 22.06.2017.године, против Мила Ђукановића и девет лица, због основане сумње да су извршили бројна кривична дјела из Кривичног законика Црне Горе, у вези са експлоатацијом цвених боксита у Никшићу.4. Кривична пријава од 29.06.2020.године, против Душка Марковића и пет лица, због основане сумње да су извршили бројна кривична дјела из Кривичног законика Црне Горе, у вези са тзв. еколошком реконструкцијом ТЕ Пљевља I.5. Кривична пријава од 29.06.2020.године, против Душка Марковића и четири лица, због основане сумње да су извршили бројна кривична дјела из Кривичног законика Црне Горе, у вези са начином изградње ХЕ Комарница.У прилогу вам достављам наведене кривичне пријаве и стојим на располагању да у директној комуникацији дам додатно објашњење на бројне наводе дате у пријавама- навео је Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 16:37