Official photo of NATO Ministers of Foreign Affairs / NATO - FOTO: NATO
30/11/2021 u 19:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Трансатлантска веза, јединство и солидарност кључни за одбрану и безбједност

Такође, нагласио jе да би посебан фокус требало да буде на jачанjу отпорности савезница, али и сараднjи с партнерима, у првом реду Европском униjом

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић учествовао jе данас на састанку министара ванjских послова НАТО у Републици Летониjи. On jе поручио да су трансатлантска веза, jединство и солидарност кључни за заjедничку одбрану и безбjедност.

Шефови дипломатиjа држава чланица Алиjансе су на сесиjама министарског састанка разговарали о питанjима везаним за евроатлантску безбjедност и слjедећим корацима у имплементациjи заклjучака jунског, а у сусрет НАТО самиту у Мадриду средином 2022. године.

У погледу усваjанjа слjедећег Стратешког концепта, шеф црногорске дипломатиjе jе указао на централну улогу коjу трансатлантска веза, jединство и солидарност имаjу за заjедничку одбрану и безбjедност.

Нагласио jе да су три клjучна задатка НАТО-а – колективна и кооперативна безбjедност, те управлjанjе кризама и далjе релевантна, али да их треба прилагодити новом безбjедносном окруженjу. С тим у вези, истакао jе да jе потребно да документ обухвати све изазове и ризике, уклjучуjући и оне коjи нису били обухваћени Стратешким концептом из 2010. године.

Такође, нагласио jе да би посебан фокус требало да буде на jачанjу отпорности савезница, али и сараднjи с партнерима, у првом реду Европском униjом.

Током сесиjе било jе риjечи и о Русиjи у контексту актуелне ситуациjе на граници с Украjином.

Радуловић jе поновио подршку политици отворених врата и Украjини као партнеру, нагласивши значаj наставка политике двоструког колосjека Алиjансе према Русиjи.

По питанjу непролиферациjе, контроле наоружанjа и разоружанjа, Радуловић jе истакао посвећеност Црне Горе овом питанjу и нашем залаганjу за примjену свих међународно-правних инструмената коjи регулишу ову област.

Говорећи о тоj теми, поновио jе став Црне Горе да се покушаjи да се наруши или чак пронађе замjена за Уговор о непролиферациjи косе с опште утврђеним принципима и правилима процеса разоружанjа, те да се само дослjедном примjеном релевантних уговора о нуклеарном разоружанjу и контроли оружjа може постићи свиjет без нуклеарног оружjа.

На маргинама сусрета у Риги шеф црногорске дипломатиjе разговарао jе са министром сполjних послова Летониjе Едгарсом Ринкевичсом. Том приликом истакнута jе подршка нашем путу ка Европскоj униjи, као и одлична билатерална сараднjа двиjе землjе. Министри ванjских послова констатовали су такође да jе савезништво у НАТО додатно оjачано нашим доприносом присуству Алиjансе на Истоку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 10:03