/ Лука Ракчевић, УРА Фото: Срђан Бољевић
19/03/2022 u 21:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ракчевић: ДПС се више никада неће вратити на власт

Активисткиња за људска права Бојана Јокић је рекла да најављена мањинска влада не може да буде влада која ће да донесе помирење у Црној Гори.

Тужилачки савјет (ТС) би у наредном периоду могао да се бави одговорношћу тужилаца због евентуалних пропуста и злоупотреба, што је значајно јер претходни ТС се тиме није бавио, казао је функционер Грађанског покрета УРА Лука Ракчевић. Он је рекао да је ранији ТС поступао као да је тужилаштво савршено радило, иако је јасно да управо тужилаштво није направило помак по питању борбе против криминала. 

-Уколико тужилац напише лошу оптужницу, намјерно или не, јасно је да ће суд да ослободи окривљеног. Без тужилаштва се ништа не може урадити. У судству промјене иду мало спорије. Имајући у виду шта се све дешавало на политичком нивоу, десило се да смо тек јуче добили новог главног специјалног тужиоца- казао је Ракчевић за TV "Prva", преноси портал РТЦГ.

Он је навео да је УРА промовисала питање борбе против криминала. Навео је да је идеја експертске владе добила легитимитет гласовима бирача УРА, јер то у кампањи УРА јасно нудила и промовисала. 

-Рука правда неће прескочити никога у Црној Гори- рекао је Ракчевић, истичући да се ствари у тужилаштву након недавних промјена мијењају. 

Он је рекао да ДПС неће бити дио европске владе, да неће имати своје представнике у влади, као ни ДФ. Навео је да ДПС неће утицати на политику владе, те да више никад неће бити на власти у Црној Гори. 

-Коментари из Брисела на нацрт закона о поријеклу имовине треба да стигну ових пар дана, то ће можда бити и први закон који ће предложити европска влада-казао је Ракчевић.  

Потпредсједник Бошњачке странке Јасмин Ћоровић казао је да се та странка залаже да се казне починиоци свих ратних злочина, без обзира ко они били. На питање да ли ће БС предати у парламнету резолуцију о осуди злочина у Чајничу 1993. године, када је убијено преко 200 лица српске националности, а сумња се да су починиоци дошли из Пљеваља, Ћоровић је рекао да БС осуђује све злочине. 

-Није тачно да нисмо тражили да се ријеше ратни злочини, познато је да у парламенту БС никада није гласала за извјештај државног тужилаштва- рекао је Ћоровић.

Навео је да је БС кроз сарадњу са ДПС остварила неке кључне циљеве Црне Горе, попут државне независности, чланства у НАТО и напретка на путу ка ЕУ. 

-Сарађиваћемо са свим политичким снагама које дијеле наше вриједности и циљеве, са којима имамо сличне или исте програмске циљеве- рекао је Ћоровић.  

Посланик ДФ-а и функционер Нове српске демократије Будимир Алексић изјавио је да најављена мањинска влада не може да уради никакве помаке и да се од ње не може очекивати да се бори против криминала и корупције. Он је навео да је један од лидера ДФ-а Небојша Медојевић рекао како је нови главни специјални тужилац њега и Милана Кнежевића из ДФ-а "стављао у затвор" јер нису хтјели да открију информације. 

-У овој новој демократији то 'стављање' је израз којим се маскира брутално хапшење. Сада се очекује да влада коју подржава ДПС креће у снажну борбу против криминала. Ја још није нијесам чуо да, сликовито речено, коза може да чува купус- рекао је Алексић. 

Поручио је да се "Мило Ђукановић враћа на велика врата кроз најављено формирање мањинске владе". 

Активисткиња за људска права Бојана Јокић је рекла да најављена мањинска влада не може да буде влада која ће да донесе помирење у Црној Гори.

-Уз то, сва ова дешавања јасно су указала на потребу да се што прије донесу закони о скупштини и влади- казала је Јокић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 10:05