Алмир Ребоња / - фото: СДП
27/02/2022 u 15:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Реброња: Једино се санкционисањем починилаца злочина у Штрпцима може допринијети рјешавању сличних трагедија

Ребоња додоаје да оно што са данашње временске дистанце оставља жал, jесте упорно избjегавање надлежних државних институциjа и органа да се истински посвете расвjетљавању злочина

Обзиром на услове актуелне политичке конфузиjе и препуцавања у нашоj земљи као и на наjновиjе, нажалост, трагично ратно дешавање на тлу Европе, те због свега тога, реално заокупљене пажње истим, горућим цивилизациjским проблемом, донекле jе и очекивано да у први план нису сjећања на трагична дешавања 90-их година на просторима бивше Jугославиjе, казао је члан Предсjедниства СДП Алмир Реброња.

- Стога, овим пута подсjећам да су на данашњи дан у Штрпцима 27. фебруара 1993. године, из воза "Ловћен" коjи jе саобраћао на линиjи Београд-Бар, између осталих плански отети и касниjе на свиреп начин ликвидирани и грађани Црне Горе. Монструмима и крволоцима су разлог отмице били искључиво жртвино име и вjерска припадност. Ово jе уjедно и двадесет и девети по реду 27. фебруар у последњих исто толико година коjи свjедочи о тоj тужноj и трагичноj истини. Говори о истини о постоjању инициjатора, подстрекача и извођача злочина на просторима бивше Jугославиjе 90-их година. Нажалост, много пута сам поновио, неки од њих и даље слободно корачаjу - истако је Реброња.

Додаје да оно што са данашње временске дистанце оставља жал, jесте упорно избjегавање надлежних државних институциjа и органа да се истински посвете расвjетљавању злочина.

- Све ово, надаље, добиjа додатно на тежини ако видимо да послиjе 29 година постоjи повампиреност сличних образаца понашања и дешавања као и друштвеног амбиjента као што jе то био случаj у условима када се ова трагедиjа догодила. Незаобилазан jе утисак да поновна поjава "навиjача за рат" има своjе утемељење и у досадашњем избjегавању институциjа да се без изузетка на конкретан и бескомпромисан начин баве расвjетљавањем и осудом злочина и њиховим називањем правим именом - казао је Ребоња. 

Он је казао да је једино утврђивањем свих поjединости као и адекватним санкционисањем починилаца овог и сличних монструозних злочина и у краjњем и њиховом историjском осудом, може се доприниjети спрjечавању понављања сличних трагедиjа.

- Не заборавити Штрпца и оно што се тамо десило 27.02.1993. године jе jеднако жељети да се слично НИКАДА И НИКОМ НЕ ПОНОВИ - закључио је Реброња. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 08:42