Милатовић и Ћаласан / - фото: Саша Матић
31/03/2022 u 10:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Реплика штампарске пресе из Штампариjе Црноjевића биће изложена у Биљарди

Реплика пресе из Штампариjе Црноjевића оплемениће Биљарду као омаж стваралаштву и подсjећаће на значаjно културно благо Црне Горе, поручио је Милатовић

Реплика штампарске пресе из прве jужнословенске ћириличне и прве државне штампариjе на свиjету, биће изложена у Његошевом музеjу у Биљарди на Цетињу, саопштено је из Министарства економског развоја.

У циљу стварања неопходних предуслова како би се ова значаjна активност реализовала, министар економског развоjа Jаков Милатовић и директор Народног музеjа Црне Горе Jакша Ћаласан потписали су Меморандум о разумиjевању о преузимању и управљању опремом коjа jе предмет набавке у оквиру проjекта “ДUE MARI – Next Generation Tourism Development”.

- Штампариjа Црноjевића траг jе у вjечности, посебно имаjући у виду историjски моменат у коjем jе настала. Отворена jе неколико децениjа након Гутенберговог изума штампарске пресе, а само годину након открића Америке изашао jе “Октоих”, прва штампана књига на Балкану. Реплика пресе из Штампариjе Црноjевића оплемениће Биљарду као омаж стваралаштву и подсjећаће на значаjно културно благо Црне Горе. Уjедно, овим ћемо доприниjети диверзификациjи туристичке понуде и креирати нову вриjедност за туристе коjи посjете Цетиње и Црну Гору - изjавио jе Милатовић.

У просториjама Биљарде биће изложена реплика штампарске пресе на коjоj jе 1493. године почело штампање Октоиха, а коjе jе завршено 4. jануара 1494. године. Октоих, богослужбена књига, представља jедну од наjзначаjниjих књига на овим просторима и прву ћириличну књигу код Jужних Словена, а неки од сачуваних примjерака и одломака налазе се у броjним европским земљама, али и на Цетињу гдjе jе Октоих штампан.

Како jе навео директор Народног музеjа Jакша Ћаласан, Биљарда ће излагањем реплике штампарске пресе добити вриjедност од изузетног значаjа, а очекуjе се да ће привући велики броj туриста коjи ће користећи пресу моћи да се упознаjу са техником штампања са краjа XV виjека. 

- Реплика пресе из Штампариjе Црноjевића у значаjноj мjери подсjећаће на ону Гутенбергову, и обогатиће поставку Биљарде што ће уз рељеф Црне Горе привући велику пажњу посjетилаца. Уз причу о богатству коjу Штампариjа Црноjевића представља за нашу земљу, посjетиоци ће кроз jединствено искуство моћи да користе пресу и штампаjу на исти онаj начин како jе то рађено у вриjеме настанка Октоиха - изjавио jе Ћаласан.

Према подацима Европске комисиjе, у оквиру Европске униjе, четири од десет посjетилаца бираjу дестинациjу на основу понуде у оквиру културног туризма што говори и о самом значаjу валоризациjе културног блага коjим располаже наша земља и стављања у функциjу туризма.

- Очекуjе се да ће штампарска преса бити доступна посjетиоцима до краjа године - саопштено је из Министарства економског развоја.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 21:34