Ambasada SAD / - AMBASADA SAD
02/12/2021 u 18:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД о годишњици црногорске владе: Конкретни резултати изостају, иако се улажу напори

Владајућа црногорска коалиција је послије побједе на парламентарним изборима у августу 2020. године обећала да ће Црну Гору задржати на прозападном путу

Сједињене Државе очекују да ће црногорска влада испунити обећања, дата прије више од годину, да ће Црна Гора остати на евроатлантском курсу и дати приоритет реформама потребним за приступање ЕУ. Као и увијек, резултати говоре више од ријечи. ​До данас, иако се улажу напори, ти конкретни резултати углавном изостају​, саопштено је Гласу Америке из америчке амбасаде у Подгорици, у одговору на питања у вези са годишњицом избора црногорске владе на чијем је челу премијер Здравко Кривокапић.

Владајућа црногорска коалиција је послије побједе на парламентарним изборима у августу 2020. године обећала да ће Црну Гору задржати на прозападном путу. У одговору на питање Гласа Америке да ли су, годину после избора владе, Сједињене Државе и даље увјерене да је Црна Гора на том путу, амбасада САД наводи да је “од виталног је значаја да лидери из цијелог политичког спектра – и, шире, цијелог друштва – оставе по страни идентитетска питања која раздвајају и усредсреде се умјесто тога на хитан задатак – убрзање приступања Црне Горе ЕУ”.

 - Слику додатно компликује стално уплитање ауторитарног руског режима који је, са својим политичким и вјерским проксијима из региона и унутар државе, нашао плодно тло у дубоко подијељеном друштву у покушају да скрене Црну Гору са њеног евроатлантског пута -  истиче се у одговору амбасаде, уз оцјену да “велика већина грађана Црне Горе” жели да се земља придружи Европској унији, као и “сигурну, безбједну и просперитетну будућност”.

На питање да ли би веће учешће Демократског фронта (ДФ) у влади угрозило проевропски пут Црне Горе, из амбасаде је поновљен став да су САД уз “све који подржавају суверену, инклузивну и демократску Црну Гору, укоријењену у евроатлантским институцијама”.

- Судећи по њиховим досадашњим поступцима и изјавама, ДФ не дијели ту визију. Нема времена за губљење ако Црна Гора жели да заузме мјесто које јој припада уз слободне и демократске државе Европе. Идентитетска политика подјела која овај регион држи заробљеним у прошлости не доприноси нимало унапрјеђењу интереса грађана Црне Горе…Вријеме је да политички лидери раде заједно на рјешавању најхитнијих проблема у земљи који укључују борбу против корупције, раст економије и стављање ЦОВИД-а под контролу - саопштено је из америчке амбасаде у Подгорици.

Оцијењено је и да је, на годишњицу избора нове владе, “црногорско друштво све поларизованије”.

- Парламентарни избори 2020. и каснија мирна транзиција власти важне су прекретнице у еволуцији црногорске демократије. Промјена је здрава и неопходна за функционисање демократског друштва. Нажалост, политика “ми” наспрам “њих” ојачала је током протекле године -  наводи се у одговору амбасаде на упит Гласа Америке.

Истиче се и да “корупција и слаба владавина права озбиљно слабе црногорску демократију и угрожавају евроатлантске изгледе земље и просперитет њених грађана”.

- Позивамо црногорску владу да остане усредсређена на постизање напретка у областима које ће убрзати приступање Црне Горе ЕУ. Области које захтијевају пажњу и дјеловање су добро познате: јачање владавине права, супротстављање транснационалном организованом криминалу, борба против укоријењене корупције и развој мултикултурног, толерантног и инклузивног демократског друштва - истиче се у одговору на питање Гласа Америке да ли је влада испунила обећање да ће спровести реформе неопходне за приступање земље ЕУ и да ће се борити против корупције и организованог криминала.

Иако је, како закључују,  било ограничених успјеха у сектору безбједности, укључујући хапшења у високопрофилним случајевима организованог криминала, јасно је да Црној Гори хитно треба снажно, независно, непристрасно правосуђе како би се осигурало да они који крше закон за то одговарају, без обзира на њихове везе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 08:23