/ - фото: са сједнице
15/11/2021 u 13:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саслушаће Секуловића и Спајића

Одржана 12. сједница Одбора за родну равноправност

Одбор за родну равноправност је на данас одржаној 12. сједници усвојио Извјештај са Консултативног саслушања Милојка Спајића, министра финансија и социјалног старања, Јакова Милатовића, министра економског развоја, Александра Стијовића, министра пољопривреде, шумарства и водопривреде, Весне Братић, министарке просвјете, науке, културе и спорта и Јелене Боровинић Бојовић, министарке здравља, на тему: „Родно одговорно буџетирање".

Одбор је донио одлуку о контролном саслушању министра унутрашњих послова и руководиоца Министарства правде, људских и мањинских права Сергеја Секуловића и министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића, на тему „Заштита и подршка женама жртвама насиља и жртвама насиља у породици“.

-У оквиру треће тачке дневног реда, Одбор је размотрио Националну стратегију родне равноправности 2021–2025. године с Акционим планом за 2021–2022. годину и  Завршни извјештај о спровођењу Плана активности за постизање родне равноправности 2017–2021. године. Национална стратегија родне равноправности 2021-2025. године са Акционим Планом 2021-2022, има за главни циљ подизање вишег  нивоа родне равноправности у Црној Гори, кроз унапрјеђење примјене постојећег нормативног оквира и примјену мјера којима се јачају капацитети институционалних механизама за спровођење законских одредби за заштиту од дискриминације, успостављање ефикасније и ефективније координације, надзора над спровођењем и извјештавање. Такође, мјерама ове Стратегије адресира се и потреба за интензивнијим укључивањем свих актера у друштву у рјешавање проблема везаних за дискриминацију по основу пола и рода и оснаживања жена и особа другачијих полних и родних идентитета. Национални стратешки документ за родну равноправност, за наредни четворогодишњи циклус,  требало би да буде јасан оквир за  активности које родну равноправност боље позиционирају у црногорском друштвеном, а нарочито у политичком контексту-наводе, поред осталог, у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 03:55