Милош Челановић. / - СД
29/05/2022 u 10:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СД: Темељни уговор објавите сјутра, довели сте јавност пред свршен чин

Не постоји нити један рационалан разлог због којег би се крио уговор који се потписује у име грађана Црне Горе, осим ако не угрожава њихове интересе, казао је Челановић

Темељни уговор биће, како је најавио министар правде Марко Ковач, потписан до краја наредног мјесеца, а грађани још ни слова од те скоро усаглашене верзије нијесу видјели, саопштио је генерални секретар Социјалдемократа Милош Челановић.

- Зато позивамо премијера Дритана Абазовића који је јавност сад довео пред свршен чин, а док је био вицепремијер говорио како би он Уговор учинио јавним, да исти сјутра објави. У супротном, потврдиће да говори неистине грађанима толико да то постаје непристојно, као и да тим уговором државни интерес јесте угрожен, будући да не постоји други разлог да се он крије - поручио је он.

Наиме, како је додао, не постоји нити један рационалан разлог због којег би се крио уговор који се потписује у име грађана Црне Горе, осим ако не угрожава њихове интересе.

- Друго, уговор мора бити објављен без одлагања, јер у супротном неће бити довољно времена да се како стручна јавност, тако и сви грађани, на вријеме упознају са истим, а што је само наставак Абазовићеве политике у претходној влади, у којој је симулирао транспарентност и јавме расправе, којих није било. Треће, недопустиво је да држава Црна Гора, односно они који је представљају, потписују овако осјетљиве уговоре, а да у току комплетног процеса јавност не само игноришу, већ плански искључују. Четврто, потребно је размотрити да ли овај уговор треба да добије на увид и Скупштина, због природе Уговора - наводи се у саопштењу. 

И на крају, а можда и најважније је, каже Челановић, то што претходни премијер Кривокапић није могао да усагласи поједине ставове и чланове Уговора са СПЦ јер, како је наведено, исти су у колизији са црногорским прописима.

- Интересантно ће бити видјети како је ова влада у рекордно кратком року та питања ријешла, као и шта се дешава са ставкама у којима се помињала вјеронаука у јавним школама, те процедуре у случају да се против свештенства води кривични поступак. Упозоравамо Владу да ћемо искористити сва политичка и правна средства да их спријечимо у могућем науму да иза леђа јавности преговарају и праве своје дилове. Правна држава се господо не односи на политичке противнике, већ и на вас. На шта ће вас, уосталом, грађани брзо подсјетити - закључује у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:50