Дамир Шеховић / - СД
10/06/2022 u 11:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Шеховић: Саслушати Војиновића ради утврђивања висине очекиване штете по буџет због незаконитох смјена директора

Додатна обавеза сазивања саслушањa односи се на чињеницу да је преко 160 смијењених директора школа покренуло поступке пред судовима, казао је Шеховић

СД је иницирао контролно саслушање министра просвјете Миомира Војиновића, у вези са смјенама свих директора школа и вртића за вријеме министарке Весне Братић, казао је лидер ове партије Дамир Шехововић.

Он истиче да је циљ утврђивање висине очекиване штете која ће извјесно настати по државни буџет на основу поступака који су пред надлежним судовима покренути, а саслушање ће бити добра прилика и да се добију све информације након којих се може процијенити да ли има елемената за подношење пријаве надлежним државним органима.

На саслушање ће стога, како додаје, бити позвана и заштитница имовинско-правних интереса државе Бојана Ћировић

- Наиме, министарка просвјете, науке, културе и спорта проф. Весна Братић је, након што је разријешила претходне, извршила избор в.д. директора образовно-васпитних установа, након чега су отворене бројне контроверзе у стручној и лаичкој јавности. Оне се, како је и раније констатовано, односе на упитан законски основ за разрјешење директора, неселективну промјену комплетног руководећег кадра у образовном систему која је због тога добила обрисе тзв. „чистке“ и отвореног реваншизма према неподобнима, тако и на појединачна кадровска рјешења, међу којима има и екстремних националиста, подржавалаца осуђених ратних злочинаца, сљедбеника четничке идеологије, односно поштоваоца антицивилизацијских и антиевропских вриједности - казао је Шеховић.

Додатна обавеза сазивања саслушања, како каже, односи се на чињеницу да је преко 160 смијењених директора школа покренуло поступке пред судовима.

- Такође, сви поступци који су до сада окончани неправоснажном пресудом, ријешени су у корист стране која је покренула поступак односно у корист директора.  Будући да је смјена свих директора образложена на исти начин, уз то без спроведеног поступка утврђивања квалитета рада или евентуалне одговорности за пропусте, реално је очекивати да ће сви спорови бити ријешени у корист директора. Уколико се то догоди, штета по државу биће изузетно висока. Можда и милионска - рекао је Шеховић. 

Он је додао да је, осим очекиване штете,  отворено питање кадрова на челу школа, односно чињенице да ће макар дио смијењених директора покренути процедуре за повратак на радно мјесто. Уз то, независно од поступака пред судовима, на челу школа су у великом броју кадрови који су представници екстремистичких свјетоназора или организација, те је потребно у најкраћем року добити информације од челника овог министарства у вези са тиме да ли поменута кадровска рјешења представљају избор и нове владе, као и да ли се цијени да кадрови таквих свјетоназора могу и треба да обављају функцију руководиоца једне образовне установе. 

- Додатно, напомињем да је 43. Влада међу своје приоритете уврстила управо просвјету, тачније ревизију поступања бившег руководства министарства, које се без сумње односи дијелом на кадровање, те је контролно саслушање тим поводом најбољи допринос реализацији приоритета које је сама 43. Влада поставила. Напомињем да је чак и заштитница имовинско-правних интереса Црне Горе у својим јавним иступима јасно и недвосмислено истакла да је потребно преиспитати рад дијела Министарства просвјете који је радио на смјенама директора - нагласио је Шеховић. 

Како је рекао, сви добијени подаци биће круцијални за процјену у вези са утврђивањем постојања елемената за подношење пријаве надлежним државним органима. 

- Зато сам увјерен да ће Одбор једногласно донијети одлуку о одржавању контролног саслушања са предложеном темом, посебно узевши у обзир спорове пред судовима као и изјаве заштитнице имовинско-правних интереса Црне Горе, односно потенцијалну штету по државни буџет - закључио је Шеховић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 08:19