Хазбија Калач / - SPP
06/10/2021 u 11:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СПП: Глас Бошњака био пресудан за промјену власти, реконструкцијом Владе исправити неправду

Бошњаци су зрео народ, имају своју политичку и интелектуалну мисао и изван Бошњачке странке, а јавности је познато да је та политичка мисао изван БС-а, била на побједничкој страни 30.августа, наводе из СПП-а

Најаве конституената владајуће већине, али и премијера Кривокапића о реконструкцији владе видимо као прилику да се исправи неправда учињена Бошњацима и другим мање бројним народима, саопштено је из Странке правде и помирења (СПП).

– Непринципијелном и неуставном расподјелом министарских мјеста али и осталих значајних позиција „по дубини” администрације, Бошњаци као народ нису заступљени како то налаже устав Црне Горе али и позитивна пракса достигнутог нивоа остварених права. Цијенећи опште стање у друштву и тежак транзициони период, Странка правде и помирења је, стално подсјећајући на дискриминацију, посебно Бошњака, остављала могућност да се учињене неправде исправе у ходу, и у тој нади подржавала Владу Црне Горе – истичу из ове партије.

Из СПП-а наводе да у међувремену, политички кредит којег су као конституенти платформе „Црно на бијело”, која у парламенту има одлучујућа 4 мандата, уложили у тај процес, скоро је потрошен.

– Најављена реконструкција владе ће у смислу даљег повјерења дати коначан одговор. Сматрамо беспотребним подсјећати конституенте владајуће већине да је наша дугогодишња борба имала за циљ ослобађање институција и охрабривање грађана, а нарочито припадника мање бројних народа да ће промјена власти допринијети ослобађању појединца и расту његове грађанске свијести, као и уважавању етничких и вјерских различитости, као предности а не недостатка или привремености коју треба елиминисати. Најављена реконструкција владе биће у том смислу истински тест уважавања и зрелости свих нас који смо прије 30. августа обећавали слободно и просперитетно друштво. Иако са сигурношћу можемо рећи да су наши гласови били пресудни за историјски чин прве изборне промјене власти, овдје желимо подијелити убјеђење да је сваки глас за 41 посланика владајуће већине био глас за промјене, за неку бољу и праведнију Црну Гору – наводе из СПП-а.

Такође, наглашавају из СПП,  сваки од тих 41 посланика мора схватити да грађани, како су смијенили бивши режим, на исти начин могу смијенити и њих уколико не направе отклон од праксе пораженог режима који је због власти, у недостатку развојних пројеката и напретка у владавини права, производио подјеле друштва на етничкој и вјерској основи.

– Ми као ни прије 30. августа тако ни после тог датума нећемо пристати на нецивилизацијске и антиевропске праксе својствене тоталитарним режимима. Погрешна је и политички недосљедна перцепција и став актуелне парламентарне већине да се представљање мањина може везати искључиво за странке којима је, опште је познато, претходна власт креирала и данашњи парламентарни статус. Бошњаци су зрео народ, имају своју политичку и интелектуалну мисао и изван Бошњачке странке, а јавности је познато да је та политичка мисао изван БС-а, била на побједничкој страни 30.августа и ма колико је неко покушао игнорисати она је све јача и гласнија а цивилзацијску потврду је стекла кроз вишегодишњу борбу за права мање бројних народа, у борби против дискриминације, партитократије, заробљених институција, криминала – поручују из СПП.

Из ове партије закључујум да су свједоци да Црној Гори треба правда како би се дошло до помирења.

– Правда се прво очитује у поштовању уставних начела, у примјени међународних и домаћих закона, што систем коначно доводи у поредак владавине права, и управо ће поштовање тих принципа сасвим сигурно опредијелити политичка партнерства и сарадњу у будућности, али и трајање на политичкој сцени Црне Горе – закључују у СПП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:57