Срзентић, Палка / - фото: МЈУ
24/01/2022 u 13:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: "Code for Montenegro" ће омогућити да удруживањем и уз помоћ технологиjе рjешавамо проблеме и изазове грађана

Грађанке и грађани у средишту развоjа свих jавних услуга и цjелокуоног процеса дигиталне трансформациjе, истакла је Срзентић

Министарка jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Тамара Срзентић, током боравка у Сjедињеним Америчким Државама (САД), састала се са Џенифер Палка, цивилном активисткињом и оснивачицом Code for America, jедног од наjвећих технолошких покрета, коjа ће своjим искуством и наjбољим праксама помоћи у даљем развоjу истог концепта и у Црноj Гори - Code for Montenegro.

- Jедна од 25 људи коjи су наjвише обликовали последњих 25 година по магазину Wиред, свиjет препознаjе по "кодирању боље владе", нама помаже у покретању технолога из Црне Горе и свиjета да заjедно са jавним службеницима уз помоћ опен дата и технологиjе рjешавамо изазове грађана - поручила jе Срзентић.

Краjем прошле године, како jе навела, успостављена jе, а сада се ради на реализациjи Code for Montenegro платформе за укључивање релевантних актера у рjешавању проблема и изазова грађана Црне Горе како би се подстакло удуживање свих, а агилне праксе из приватне индустриjе прениjеле на jавну управу.

- Кроз Code for Montenegro желимо подстаћи повезивање грађана и технолога из Црне Горе, региона и свиjета и као резултат учинити доступним иновациjе коjе олакшаваjу животе грађанима. То ћемо урадити уз помоћ Code for Montenegro платформе коjа ће омогућити веће укључивање грађана у обликовању jавних политика и програма од интереса за све, помагање технолога у развоjу платформи отвореног кода коjе рjешаваjу свакодневне изазове наших грађана и доприносе у промоциjи отворености и технологиjа у jавноj управи - поjаснила jе Срзентић.

Jош jедном jе истакла да су грађанке и грађани у средишту развоjа свих jавних услуга и цjелокуоног процеса дигиталне трансформациjе.

- Зато спаjамо грађане са технологиjом, jавне службенике са нашим партнерима из приватног, ИЦТ, цивилног сектора из Црне Горе и иностранства, а све са циљем бољег живота грађана и смислених промjена кроз технологиjу и дизаjн. Градимо jавну управу 21. виjека - закључила jе Срзентић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:33