/ фото: ПР ЦЕНТАР
07/10/2021 u 14:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: Унапређујемо амбијент за дигиталне номаде

Она је појаснила да су дигитални номади људи који раде на даљину, већином фриленсери, којима природа посла омогућава да раде на било којој локацији

Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија у сарадњи са осталим министарствима, приватним, цивилним и академским сектором кроз Програм привлачења дигиталних номада унаприједиће амбијент, како би у Црној Гори што дуже боравили дигитални номади, који доприносе цјелокупном повећању економске активности у нашој земљи, поручила је министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија, Тамара Срзентић.

Она је, у интервјуу за ПР Центар, појаснила да су дигитални номади људи који раде на даљину, већином фриленсери, којима природа посла омогућава да раде на било којој локацији, независно од сједишта компанија за које раде.

- Радећи путем интернета, зарађују у матичним земљама, односно у иностранству, а зарађени новац троше у земљи домаћина – зато желимо да Црна Гора постане глобално привлачна дестинација за све њих- истакла је Срзентић.

Могућност путовања, доживљавање различитих култура и упознавање локалног становништва, како је казала, велика су мотивација за рад дигиталних номада са других дестинација.

- КОВИД19 пандемија је додатно указала на значај рада на даљину,  а бројна истраживања предвиђају да ће до 2035. године чак милијарду људи радити “на даљину”. Зато смо у Влади  Црне Горе препознали ово као значај тренд, а наше Министарство као приоритет за ову годину дефинисало креирање Програма за привлачење дигиталних номада у жељи да Црна Гора буде сљедећа топ дестинација дигиталних номада,  што ће умногоме допринијети даљем развоју туризма, ИТ сектора, као и цјелокупном повећању економске активности у нашој земљи- рекла је Срзентић.

Оцијенила је да релативно ниски трошкови живота у поређењу са другим земљама, добра инфраструктура, приступачан интернет, предивна природа, ниска стопа криминала, као и повољне пореске стопе, су оно што нас кандидује за будућу глобално привлачну дестинацију за дигиталне номаде.

- Парарелно са овим, потребно је да радимо на унапређењу цјелокупног амбијента, који ће учинити да што дуже задржимо дигиталне номаде у нашој земљи. Програм на којем радимо ће ускоро бити завршен и представљен јавности, а уз велику подршку ресорних Министарстава коју имамо, вјерујемо да ће сам програм пратити и убрзане измјене нормативног оквира - Закона о странцима,  уредби и правилника у дијелу визног режима, као и пореских олакшица за номаде- истакла је Срзентић.

Она је казала да је Хрватска урадила много у процесу регулисања статуса дигиталних номада,  као и да су у комуникацији са једним од главних покретача пројекта успостављања виза за дигиталне номаде у Хрватској предузетником Јан де Јонгом, имали прилику да чују о искуству и пракси Хрватске у овој области, како би на сличан начин и Црна Гора у убрзаном процесу испунила све услове и већ почетком наредне године издала прве визе за дигиталне номаде.

Дигитални номад, Јonathan Howe, напустио је Велику Британију 2013. године и од тада, како је казао, путује живећи у различите земље.

- Први пут сам почео да радим онлајн 2014. године када сам живео у Перуу. У то вријеме неки од мојих прихода су долазили од подучавања енглеског језика, док сам истовремено развијао блог о путовањима и маркетинг на друштвеним мрежама. Након пресељења у Црну Гору и реновирања некретнине овдје, постало је јасно да постоји велики потенцијал у пружању услуга људима који се такође желе преселити у Црну Гору- рекао је Howe у изјави за ПР Центар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:05