нове цијене / - нове цијене
31/01/2022 u 15:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станић: Разлог за високе цијене горива је акциза која се плаћа по сваком литру

Колико ова повећања имају ефекта најбоље примјећују грађани који су ових дана шокирани наглим повећањем скоро свих цијена роба и услуга, навео је он

Мирко Станић, шеф Медијског тима и члан Предсједништва СДП, саопштио је да тренд повећања цијена горива настављен је, нажалост, и ове године, па ће тако грађани од вечерас плаћати још 3 одсто веће износе по литру, чиме ће уз 15 повећања током прошле године, наставити неславни тренд и у овој са другим узастопним повећањем.

- Колико ова повећања имају ефекта најбоље примјећују грађани који су ових дана шокирани наглим повећањем скоро свих цијена роба и услуга. Оно што грађане највише погађа је изузетно повећење цијена прехрамбених производа, али и услуга у сектору саобраћаја и занатства. Разлог за оволико високе цијене горива је, поред раста на берзи, и изузетно висока акциза која се плаћа по сваком литру и због тога СДП у скупштинској процедури већ 5 година има закон којим би се оне смањиле за 15 одсто и тиме значајно смањила и цијена, али и основица за ПДВ, јер су грађани два пута опорезовани при плаћању горива- навео је он.

На да на тај начин би избјегли нагла повећања због поремећаја на тржишту који производе огромну инфлацију чиме се значајно снижава стандард грађана, поготово оних са нижим платама или пензијама.

- Наставићемо и даље снажно да инсистирамо на измјени Закона о акцизама као првом кораку за корекцију цијена, кад већ популистичка Влада Здравка Кривокапића нема времена за овоземаљске теме. Због тога је потребно да и друге политичке партије ставе ово питање у фокус пажње, јер галопирајућа инфлација погађа све грађане наше земље без обзира на то гдје живе и за кога гласају- нагласио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 11:21