Бобан Станишић / - ПзП
24/11/2021 u 14:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станишић: Унаприjедити положаj радника обезбеђења

Он је истакао да у Црноj Гори од седам до девет хиљада радника jе запослено на пословима обезбеђења у приватним фирмама и већина њих jе у веома лошоj и незавидноj ситуациjи

Веома jе турбулентан улазак сектора приватног обезбеђења на тржишту рада у Црноj Гори, наводи предсједник Мреже младих ПзП-а, Бобан Станишић.

– У почетку главни проблем овог сектора jе био недостатак конкретних законских регулатива. У претходном периоду било jе одређених помака што се тиче нормативних оквира, али до жељене професионализациjе сектора, стандардизациjе образовања, стварања струке и раста зарада ниjе дошло. Тржиштем приватног обезбеђења управљаjу партикуларни интереси, коjи су везани за поjединце из врха бившег режима, односно ДПС-а – навео је Станишић.

Он је истакао да у Црноj Гори од седам до девет хиљада радника jе запослено на пословима обезбеђења у приватним фирмама и већина њих jе у веома лошоj и незавидноj ситуациjи.

– Већина приватних фирми грубо крши права своjа радника на начин што, закључуjу фиктивне уговоре са радницима, не уплаћуjу доприносе за здравство и ПИО, експолатишу раднике да раде од 240 до 250 сати мjесечно, за сатницу од 1,25 еура, не даjу могућност коришћења годишњег одмора, не обрачунаваjу и не исплаћуjу ноћни рад, прековремене сате, као ни дупле дневнице за државне празнике, само минимални дио зараде исплаћуjу преко рачуна, док остатак даjу „на руке”. Поред свих ових недаћа са коjим се сусрећу квалификовани радници приватног обезбеђења, такође постоjи и велики проблем и са инспекциjским надзором лиценци коjу радници мораjу да посjедуjу, jер jе велики броj оних коjи не посjедуjу исту и управо они обараjу циjену рада – наводи Станишић.

Он истиче да све ово показуjе да су управо радници обезбеђења jедан од наjугрожениjих сектора тржишта рада.

– Нажалост ни нова Влада ниjе пронашла модел коjим би регулисала оваj проблем. Такође ово jе jош jедна „рупа” Маршаловог плана и управо се у овом сектору отавара потенциjално наjвећи простор за кршење права радника, jош ако узмемо о обзир изjаву челних људи Инспекциjе рада да немаjу капацитета да се изборе са овим проблемом. Демократски фронт ће у наредном периоду предати сет законских рjешења у скупштинску процедуру како би унаприjедили положаj радника приватног обезбеђења – закључује Станишић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:05