Аднан Стриковић / СДП
24/07/2021 u 10:18 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стриковић: Не смије се експериментисати са здрављем грађана

Он наводи да су у СПД-у сигурни у jедно, а то је да је систем jавног здравља у Црноj Гори неодржив без издашне помоћи приватног сектора

СДП jе забринута због исхитреног, политичког и популистичког експеримента министарства здравља, коjи jе поред тога и у супротности са законом о здравственоj заштити, наводи Аднан Стриковић, предсједник Главног одбора ове партије.

– Никако другачиjе не можемо тумачити раскид уговора ФЗО са приватним здравственим установама. У животу, па и у политици имате право на експерименте, имате право некада и повлачити потезе чиjа jе сврха искључиво ситан политички бенефит. Али, када jе у питању будућност здравственог система и здравља свих грађана, онда не бисмо смjели експериментисати и системске одлуке доносити скоро преко ноћи – наводи Стриковић.

Он истиче да је наjмање шта су очекивали, jе да ће Министарство здравља покренути наjшири могући социjални диjалог са свим заинтересованим странама, или у наjмању руку бар затражити мишљење наjпозваниjе институциjе у земљи, а то jе свакако Љекарска комора приjе него се одлучи на jедан овакав корак.

– Ако постоjе сумње треба обавити jасне контроле, али не доносити брзоплете одлуке коjе могу штетити грађанима кроз лошиjу здравствену заштиту. Одлуке не смиjу да личе на било коjу врсту реваншизма jер у питњу jе здравље грађана а подржавамо да се свака сумња испита у законским процедурама. Без мишљења те институциjе СДП неће заузимати став о намjерама Министарства здравља, а увjерени смо да без тог мишљења ни МЗ не би требало повлачити никакве системске потезе, коjи би, уколико се покажу погрешним могли имати несагледиве и далекосежне последице – поручује Стриковић.

Он наводи да су у СПД-у сигурни у jедно, а то је да је систем jавног здравља у Црноj Гори неодржив без издашне помоћи приватног сектора.

– Сигурни смо да треба тражити моделе чвршће и jаче сарадње са ПЗУ, а не инатити се и обрачунавати са њима. Нити jе то добро за наш здравствени систем, нити су запослени у ПЗУ то заслужили. Брзо смо изгледа заборавили да тренутно имамо стабилну епидемиолошку ситуациjу, захваљуjући добрим диjелом и њима. Позивамо Министарство да jош jедном размотри све ризике коjе овако исхитрена здравствена политика са собом носи – закључује Стриковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:49