Tajani / - (Fotо: EPA/ANDREJ CUKIC)
09/09/2024 u 17:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Tajani sjutra u radnoj posjeti Crnoj Gori

Ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije, Antonio Tajani, doputovaće sjutra u radnu posjetu Crnoj Gori.

Kako je najavljeno iz ambasade Italije u Crnoj Gori, Tajani će se sastati sa najvišim predstavnicima vlasti kako bi isticao stalnu posvećenost Italije rastu, stabilnosti i perspektivi evropskih integracija regiona Zapadnog Balkana.

Tajani će se u Podgorici sastati sa predsjednicima države i Vlade, Jakovom Milatovićem i Milojkom Spajićem, i sa ministrom vanjskih poslova Ervinom Ibrahimovićem.

Tajani je kazao da je Zapadni Balkan prioritet italijanske vanjske politike kome posvećuju stalnu pažnju, i na multilateralnom nivou, predsjedavajući grupom Prijatelja Balkana sa kojom će se ponovo sastati u Njujorku za nekoliko dana.

- Radnim posjetama i poslovnim forumima koji se održavaju sa svim zemljama u okruženju otvaramo nove puteve za jačanje izvoza i investicija italijanskih kompanija, dodao je Tajani.

Tajani: Šolc će izazvati Treći svjetski rat

On je rekao da rade na daljem jačanju istorijskih veza sa Crnom Gorom.

- Stvaranjem posebnog zajedničkog komiteta, mi u potpunosti sprovodimo Sporazum o strateškoj saradnji koji je nekadašnji predsjednik (Silvio) Berluskoni potpisao 2010. godine. Dvije obale Jadrana su sve bliže i bliže, saopštio je Tajani.

Prema njegovim riječima, integracije infrastruktura i tržišta električne energije su pokretačka snaga za rast, odnosno izvanredan most koji približava Balkan Evropskoj uniji.

- Željeno dvostručenje podmorskog dalekovoda koji je izgradila kompanija Terna će doprinijeti da Crna Gora postane istinsko energetsko čvorište regiona i ojača će sigurnost snabdjevanja, dodao je Tajani, koji će otvoriti rad “Okruglog stola o energetici Italija i Crna Gora” u Podgorici.

Tajani će sjutra boraviti i u radnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji gdje će se, kako je najavljeno, sastati sa predsjednicima države i parlamenta Gordanom Silijanovskom Davkovom i Afrimom Gašijem, sa premijerom Hristijanom Mickoskim i sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Timčom Mućunskim.

Tajani je kazao da je Sjeverna Makedonija ključni partner u obezbjeđivanju budućnosti prosperiteta i stabilnosti za cijeli region Zapadnog Balkana.

- Radimo na prevazilaženju svih prepreka na putu Skoplja ka pridruživanju EU. Postoji veoma veliki potencijal za dalje jačanje naših bilateralnih odnosa počevši od saradnje u strateškim sektorima i sektorima sa visokom dodatom vrijednošću, zaključio je Tajani.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 15:02