Коњевић и Кривокапић
29/07/2021 u 15:47 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Коњевић Кривокапићу: Премијер не може да буде шарлатан, играју се сарадници са вама

Министарка Весна Братић не присуствује овом Премијерском сату јер је због погоршања здравственог стања хоспитализована.

Посланик Рашко Коњевић казао је данас премијеру Здравку Кривокапићу да , генерални осврт, а то је да " премијер не можће да буде шарлатан". Он је истакао да се сарадници Здравка кривокапића играју са њим. То је казао као коментар на тврдњу премијера о тачности његових информација поводом навода о његовом хапшењу.

БРАТИЋ ХОСПИТАЛИЗОВАНА

Министарка просвете, науке и спорта Весна Братић не присуствује овом засједању због погоршаног здравственог стања. Налази се у Бугарској, у пословној посјети,  и тамо је након погоршања здравственог стања  хоспитализована. .

"ДПС ТВОРАЦ СВИХ ПОДЈЕЛА"

Данијел Живковић (ДПС) питао је премијера "када ћете покренути питање повјерења својој Влади, имајући у виду да Је изгубила повјерење парламентаме већине".

-Ја сам предводио коалицију која се зове "за будућност Црне Горе", ја ту идеју нисам издао. Нема више диктата, овдје влада слобода и демократија. Ви сте научили на диктаторски режим. Вратила се слобда, демократија... Фотеља ме најмање интересује у животу, интересује ме да Црна Гора буде 28. чланица ЕУ. Како се дешава то да на министарку Братић, којој живота не дате, вршите притисак са сваке стране. Није ни чудо што завршавамо по болница, не само она...-казао је премијер.

Кривокапић је додао да је дошао из Јапана и да је тамо био тајфун, да је могло да се догоди да не додђе на премијерски сат. Додао је да су тајкуни опустошили Црну Гору више него што би сви тајфуни..

-Колико год трајала ова Влада, неће доћи нова на којој ћете ви бити на власти. Ви сте творци свих подјела у Црној Гори..дјелили сте цркве..заборавите подјеле, ми смо сви равноправни. Jа желим само добро Црноj Гори-нагласио је премијер.

Посланик Живковић је рекао премијеру да су "одбројани дани његовој Влади и да он то врло добро зна".

-Причате о моме успјеху. Да ми га Ви нисте направили господине Живковићу. Више сам признат мимо Црне Горе него у њој. Солану сте хтјели да отмете, државну имовину, 15 милиона квадратних метара сте хтјели да дате Вашем тајкуну...доводите стечајне управнике који вам одговарају да изврше задатке...желите да и даље покажете да се власт није промјенила, власт се промјенила и ко год био премијер. Знате како " снила баба што јој мило било"-казао је Кирвокапић посланику Живковићу.

Живковић је додао да је ДПС будући носилац друштвено-политичке одговорности у Црној Гори и да ће му они након што он оде са власти уручити признање што им је помогао да буду дио будуће власти.

"ЦРНА ГОРА ТУРИСТИЧКИ ХИТ"

Посланик Борис Богдановић ( Демократе-Демос "Мир је наша нација) питао је премијера какве су његове  оцјене овогодишње љетње туристичке сезоне имајући у виду да, према подацима националне и локалних туристичких организација, број туриста свакодневно расте?

-Тачно је, води се анти-туристичка кампања против Црне Горе. И споља и изнутра. Црна Гора је хит у Европи за туристе. За само прву половину ове године оставрили смо резултат у односу на цијелу 2020. Овдје се води кампања да се искаже да је ова Влада неспособна...Народ је прогледао, схватио је да је најбољи слободан глас. Црна Гора се промјенила. Нема више наредби, има само рад и резултати рада. Они су више, чак и у међународној заједници, него што је ико очекивао. И ако је то мало, можда треба смјенити ову Владу- одговорио је премијер.

Посланик Богдановић је казао да је долазак Новака Ђоковића "Гредн слем" за ову туристичку сезону. И да Ђоковић показао да нас нико неће посвађати. 

 "НЕЋУ ДА ОДАМ ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ О ХАПШЕЊУ"

Кривокапић каже да многи који су некад били инвеститори враћају а да је један једини разлог то што "нема рекета".

Он додаје да грађани очекују борбу против криминала и корупције али да то не може да се деси док не дође до смјена у Тужилаштву.

-Од 2022. године ова Влада ће од Црне Горе да направи велико градилиште-поручио је премијер. Битка са криминалом не може да се деси док се не десе смјене у тужилаштву. Ту мора да дођу часни и поштени, онда ће се процсуирати многи а вјероватно можда и неки који су посланици.Ја остајем при том али извор нећу одати", наводи, подсјећајући на ранију изјаву да му је спремано хапшење због велеиздаје да је у Београду потписао Темељни уговор.

"НАЈВЕЋА СРАМОТА ИЗМЈЕНЕ ЗАКОН О СЛОБОДИ ВЈЕРОСИПОВИЈЕСТИ"

Посланик Иван Брајовић ( СД) питао је премијера како данас, послије комуникације са међународним партнерима и досадашњег искуства са партнерима са којима вршите Виаст, види своју позицију?

Кривокапић је рекао да се он бавио научним радом, док је Брајовић мијењао функције у предходној Влади.

- Вјероватно Вам тешко пада посланичка функција, јер Вам то најгоре лежи. Ви сте у овом парламенту били предсједавајући кад се десио најсрамнији сценарио кад је у питању Закон о слободи вјероисповијести. И то не може да се избрише. Ја сам се прихватио да у групи интелектуалаца браним цркву и оно што је увијек била светиња Црне Горе. Зато сам стао на чело коалиције "За будућност Црне Горе". Ја се не бавим политиком поред таквих уставотвораца и поштоваоца закона. Вјероватно је то и разлог зашто немам никог иза себе, до моје породице - навео је Кривокапић.

Према његовим ријечима, економија Црне Горе иде "рапидним" путем напријед.

- Када би читали новине и све измишљотине од стране одређених политичких лидера, рекли бисте: "Погледајте какви су криминалци дошли да замијене претходне криминалце". Резултат је мјера рада и умијећа. Три пута сам у интервјуа западним медијима говорио о три пропуста, од којих је један доказани ниво сигурно разлике у односу на оно што кошта километар ауто-пута, за шта ће се морати одговарати - навео је Кривокапић.

РАСПРАВА КРИВОКАПИЋА И БРАЈОВИЋА

Брајовић подсјећа да је Кривокапић био носилац листе коалиције "За будућност Црне Горе" и да је послије избора 30. августа потписао споразум са носиоцима листа друге двије коалиције са којима је касније формирао Владу.

-Ставови из тог споразума су у потпуној супротности са ставовима већине вашег бирачког тијела, оних гласача који су гласали за коалицију коју сте предводили на изборима. Како данас, послије комуникације са међународним партнерима и досадашњег искуства са партнерима са којима вршите власт, видите своју позицију- пита Брајовић.

Кривокапић одговара Брајовићу да је он био предсједавајући у Парламенту када се десио најсрамнији сценарио у историји Црне Горе, у вези са Законом о слободи вјероисповијести.

-Ја сам се прихватио да браним цркву и зато сам стао на чело коалиције "За будућност Црне Горе" и ту идеју нијесам издао. Резултати у финансијама и економији такви да не можете да их оспорите-наводи Кривокапић.

-Нећу поднијети оставку, нећу тражити повјерење Влади, па ваљда је то задатак посланика. Зашто бих се ја бавио вашим послом, дигните руке, изгласајте неповјерење-поручује премијер.

Брајовић каже да је невјероватно колико Кривокапић олако прича о стварима о којима појма нема.

-То је да кажем јадно. Ви ништа не знате о ауто-путу, о подацима, а овдје причате о снажном економском развоју. О ком економском развоју? Огроман пораст незапослености, раст свих цијена, нигдје нема инвестиција- наводи Брајовић.

-Ви сте завршили грађевински факултет и ви да будете министар унутрашњих послова. Желите да кажете да ништа не знам о ауто-путу, знам много више него што ви мислите и надам се да ће се формирати комисије које ће доказати колико сте ви незнавени. 70 одсто ауто-пута у Србији има мостове и тунеле, има три обилазнице и кошта 16 милиона. Могли сте ви законом себе заштити како хоћете а показаће вријеме да ли сте штитили себе. Колико сте транспарентни, два мјесеца смо трагали за изворним уговором и анексима. Техничка документација је толико неспремна за технички пријем. Црна Гора није ничија прћија, да сте се одговорно односили тај пут не би коштао више од 16 милиона. Немојте мени да спочитавате јадан, себе погледајте-наводи Кривокапић.

Брајовић је одговорио Кривокапићу да  "по вашем признању да сте се ви питали ове државе не би било. Није тачно да су то идентичне дионице са Србијом. Од 2016. ја нијесам у тој причи. Ништа није заборављено на ауто-путу. Два мјесеца сте се мучили да нађете уговор, па објављен је у Службеном листу", одговара Брајовић.

"ОВО ЈЕ ЕВРОПСКА ВЛАДА"

Предсједника Клуба посланика "Црно на бијело" Милоша Конатара интересује план активности Владе ради спровођења неопходних реформи како би Црна Гора постала наредна чланица Европске уније и како би се истински изградила као грађанска, европска и еколошка држава.

-Ова Влада је европска, за разлику од претходне која је била кинеска. Ова Влада је зацртала да 2024. буде она која ће све са становишта обавеза у поглављива завршити..Влада jе одлучила да од септембра мjесеца свака примарна тачка буде везана за европска питања.Свако ко је одговоран ће се питати зашто је нешто незавршено. Црна Гора мора да буде демократска,. грађанска, еколошка и европска. Ако се Црна Гора довољно развије то можемо постићи. Да би имали слободан глас мора да имамо економски независног човјека. Наш приоритет је регионални развој Црне Горе-рекао између осталогје премијер.

Конатар је додао да грађани Црне горе немају дилему и да будућност Црне Горе виде као европску и да нам је вазда било лако да се посвађамо и подјелимо, да нам је то " као попит чашу воде". 

"РАВНОМЈЕРАН РАЗВОЈ ЗЕМЉЕ"

Посланицу  Кенану Струјић Харбић (БС) интересује докле се стигло са реконструкцијом неколико инфраструктурних пројеката од изузетног значаја за Пљевља и сјевер Црне Горе, како се обезбиједила квалитетна повезаност са земљама окружења.

Премиjер jе казао да jе Влада заинтересована за равномjеран развоj земље.

- Многи туристи који путују замјерају извођење радова током туристичке сезоне. Многи туристи чекају дуго на граници, а недовољна је и сигнализација на овом путу. Имали смо скоро примјер да је возач "слетио" у рупу јер није било сигнализације на овој дионици. Највише су оштећени мјештани села који имају свакодневну потребу да користе овај правац. До Пријепоља има свега око 30 километара, а сада је потребно сат и по за ту даљину - рекла је посланица.

- Већ 10. августа посјетићемо Пљевља и поготово ће ми бити задовољство да тамо дођем. Ту сам остварио изузетан резултат на изборима, који не осликава актуелни карактер локалне власти - рекао је он.

"ВЛАДА ДА ПРОМJЕНИ АКЦИЗНУ ПОЛИТИКУ"

Рашко Коњевић (СДП) , питати Кривокапића да ли постоји његова одговорност због лошег стања и амбијента у држави. 

- Да ли сте спремни да са опозицијом отворите озбиљан процес сарадње и дијалога о рјешавању отворених питања посебно у политичкој, економско социјалној, безбједносној, интеграционој, као и у области функционисања институција и система у цјелини - наводи Коњевић

Он је додао да је имало ефекта то што је премијер био у Јапану, да је он сад мало борбенији". Коњевић је додао да од десет еура које грађани дају за гориво, шест иде држави и да то мора да се промјени. Додаје да су цијене основних животних намирница порсле.

-Мислим да сте данас у критикама према опозициjи претjерали, jер смо ми приjе мjесец дана сачували овдjе ваш интегритет. Гласали смо да разрjешите jедног вашег члана. Морате то да нам циjените-поручио је он.

Кривокапић каже да када имамо пад цијена горива то се не одрази на пад животних намирница.

-У Црној Гори имају три трговинска ланца која све диктирају, и могу једино да буду побијеђни тиме да дође неки међународни субјекат који ће покушати да дефинише пристојну маржу- каже Кривокапић.

Додаје да немају могућност и дјеловања преко робних резерви.

-Ми Вам јесмо помогли за смјену Лепосавића и вјероватно ћемо Ваам смјенити још једног или два министра. Остаћете сами-навео је Коњевић.

Министар је нагласио да ће еконосми развој бити видљив и рапидан.

-Трепнули нисте а рекли сте сад лаж. Сагореће вас млађани сарадници...Премиjер има обавезност кад нешто jавно каже, не може да буде шарлатан да прича кад год шта хоће,не односи се на вас... замислите кад би jа био као ви и препричавао разговоре  које сте водили самном прије формирања Владе. С ким сте долазили на те разговоре, па сте после говорили да тог Даку Давидовића не познајте, а долазили сте са њим, слушали га фантастично.. требали да препричавам шта сте говорили о неким људима у овом парламенту...Провјерите кад Вам неко нешто каже, играју се сарадници са Вама-рекао је Коњевић премијеру осврћући се и на тврдње Кривокапића о томе да му је тачна информација о његовом хапшењу.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 22:48