Са једне од сједница Одбора / - Скупштина
16/06/2021 u 12:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Кордић: Резолуција је противуставна

На сједници се говори о 18 амандмана на Предлог резолуције о геноциду у Сребреници

У Скупштини Црне Горе је у току 11. сједница Одбора за људска права и слободе, на којој се говори о 18 амандмана  на Предлог резолуције о геноциду у Сребреници, које су поднијели посланици  Албин Ћеман, Момо Копривица, Бранка Бошњак, Борис Богдановић и Миодраг Лекић (десет амандмана) и Симонида Кордић, Славен Радуновић, Бранко Радуловић и Драган Ивановић (осам амандмана).

Марко Милачић посланик Праве Црне Горе је рекао да треба одложити све приче о оваквим резолуцијама, и да је Црној Гори потребно помирење.

-Након тога можемо да причамо о свим злочинима, ма ко их починио - казао је Милачић.

Он је навео примјер да је отац Емира Суљагића, директрора Меморијалног центра у Поточарима убијен двије године прије догађаја у Сребреници, а сахрањен је као жртва тог злочина у Потпочарима.

Владимир Добричанин посланик Уједињене Црне Горе истиче да не види разлог изгласавања било које резолуције која је већ усвојена.

- Ако кренемо тако, до краја овог вијека ћемо, изгледа, свакога дана изгласаваити по једну резолуцију за сваки злочин који је почињен у нашем региону. Ово не доводи до помирења, већ до ископавања старих рана - казао је Добричанин.

Ервин Ибрахимовић из Бошњачке странке је казао да треба да нам буде циљ да наша дјеца више никада не причају о овоме, али да се ова прича мора заокружити.

Предсједник Одбора Јован Вучуровић је констатовао да амандмани које су поднијели посланици  Албин Ћеман, Момо Копривица, Бранка Бошњак, Борис Богдановић и Миодраг Лекић нису прихваћени и Одбор предлаже Скупштини да их не усвоји, осим амандмана 8 и 9 које је предлагач усвојио и постају саставни дио Резолуције.

Симонида Кордић из ДФ-а је подсјетила да су посланички клубови поднијели амандмане којим би се осудили сви злочини без обзира ко их је починмио.

-Било какво изузимање и рангирање жртава од стране парламента било би противуставно - казала је Кордић.

Он сматра да Резолуцаја која је предложена крши Устав Црне Горе.

Одбијени су и сви амандмани које су поднијели Симонида Кордић, Славен Радуновић, Бранко Радуловић и Драган Ивановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:39