/ Данашња сједница Одбора
14/09/2021 u 08:48 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Копривица: Ово је велики криминал и срамота органа који су поступали; Бошњак: Влада метиљаво кренула у све процедуре

Одбор за политички систем, правосуђе и управу расправљаће у наредном периоду о прикупљању информација о поступању надлежних у вези неколико случајева међу којима је и убиство уредника Дана Душка Јовановића

Одбор за политички систем, правосуђе и управу одржао је 24. сједницу, а дневни ред чини тачка Прикупљање информација и чињеница о поступању и активностима надлежних органа власти у вези неколико питања међу којима су и убиство уредника Дана Душка Јовановића, полицијског службеника Славољуба Шћекића и друго.

Говорећи о дневном реду поједини посланици су негодовали говорећи да дневни ред чини све и свашта. Предсједник одбора Момо Копиривица је казао да то није тачно и да се ради о озбиљном криминалу, великим срамотама органа коју су поступали у случајевима. Као примјер је навео убиство испред Клиничког центра 200. године. Брано Мићуновић је био оптужен за убиство Никшићанина Радована Ковачевића у октобру 2000. године, али је 2007 правоснажно ослобођен оптужбе, јер и поред више присутних током убиства , нико није идентификовао Мићуновића као особу која је пуцала.

Дневни ред се односи и на случајеве познати као „Лименка" и „Камп Златица", одузимање имовине стечене криминалом, нехумано и шиканозно задржавање митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића, у просторијама Центра безбједности Подгорица, 22. јуна 2020 године.

image
Момо Копривица

Одбор ће говорити и о проневјери новца и фалсификовању исправа у рачуноводству Скупштине у претходном сазиву, рјешавању стамбених потреба функционера, на основу средстава обезбијеђених у Буџету Црне Горе, убиству испред Клиничко-болничког центра 7. октобра 2000 године, незаконитом праћењу и осматрању вјерских великодостојника, новинара, НВО активиста и некадашњих опозиционих лидера од стране бившег руководства АНБ и тајне полиције и укидању забране уласка у Црну Гору Вељку Беливуку и Марку Миљковићу.

image
Борис Мугоша и Драгиња Вуксановић Станковић

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

Посланик Борис Мугоша потенцирао је, реагујући процедурално, на то да они који замјењују чланове одбора немају право одлучивања, док је Копривица говорио другачије. Марта Шћепановић казала је да ју је изненадио дневни ред, те да Одбор улази у надлежности које нису његове и да преузима надлежности других државних органа.

- Предлажем да се овако предложени дневни ред не усвоји јер је супротно Пословнику, а да онда се донесе одлука о отварању парламентарне истраге око чега год желите. Нисмо полиција, судија и тужилаштво. Којом ћете процедуром то да радите?- истакла је она обраћајући се Копривици.

image
Марта Шћепановић

Посланик Предраг Булатовић казао је да је ово, дневни ред, иницијална расправа. Предложио је да оптужбе бизнисмена Душка Кнежевића на рачун предсједника државе Мила Ђуакновића и других функционера треба да буду тема и да се затраже чињенице.

- Питање број два: познато је да је протест "Демократског фронта" 2015. угушен уз батињање и прекомјерну употребу сузаваца, силе и до дана данас се не зна ко је дао налог и ко стоји иза тога. Милан Кнежевић, Андрија Мандић, Славен Радуновић и ми се нисмо крили тада иза грађана. Познато је да је полиција током раних јутарњих часова упала у кућу Милана Кнежевића и ухапсила му мјаку, инетресује ме ко је то тада наредио. Можемо доћи до тога да иза тога стоје неки полицијски функционери - истакао је Булатовић током предлагања допуне дневног реда.

image
Предраг Булатовић

Драгиња Вуксановић Станковић казала је да овакав дневни ред не може да опстане и да је прече питање да се изабере нови Тужилачки свајет.

Копривица је казао да ће то бити врло брзо и да мисли да ће јавност тиме бити итекако задовољна и да ће изабрати нови Тужилачки савјет који ће освјежити тужилачку организацију и која ће обезбиједити владавину права.

- Како мислите да јачате контролну улогу парламента када се вама премијер државе Здравко Кривокапић не одазива на позив да присуствује сједници Одбора за безбједност и одбрану - поручила је она.

image
Драгиња Вуксановић Станковић

Марта Шћепановић предложила је, као допуну дневног реда, да позову Марка Бата Царевића како би прикупили информације јер је он дао багере и камионе за пробијање барикаде на Белведеру. Предложила је и да се гвоори о покушају тероризма на дан избора 2016. године, да позову посланике Мома Копривицу и Марка Милачића и питају их у ком својству су били у кабинету премијера Кривокапића, као и да позову премијера и Дритана Абазовића поводом "репресивне акције поводом грађана који су учествовали у протесту".

- Предлажем да позовемо и извјесног грађанина Драгана Ивановића званог Водич поводом бацања молотовљевог коктела ради прикупљања чињеница и инфомација... Врло је важно да позовемо представнике Владе. Веома је важно да добијемо прикупљање чињеница и инфомација о нападу на грађане који су мирно протестовали. На то нам најбоље може одговорити премијер и потпредсједник - навела је Шћепановићева као допуну дневног реда.

image
Драгутин Паповић

Посланик Драгутин Паповић казао је да мора да се испита ко је одговоран за терорисање грађана, између 4. и 5. спетембра.

- Оно није ништа друго него терор Владе над грађанима Престонице- казао је он, поред осталог.

Посланица Милосава Пауновић рекла је, поред осталог, да јој све ово личи на смијурију тоталну. Паповић је додао да дневни ред чини све и свашта.

- Ово су озбиљни случајеви, а не све и свашта. Ово је велики криминал, озбиљна гажења закона, имамо случајеве гдје је посртао и морлан и правни поредак у Црној Гори када је једно лице могло да убије друго лице које је рањено на носилима. То је скандал о којем јавност није стекла праву слику и пуну истину. Ово су велике срамоте - истакао је Копривица.

image
Бранка Бошњак и Милосава Пауновић

Посланик Милош Конатар казао је да не може да вјерује да више од сат времена не могу да почну сједницу, те да се злоупотребљавају процедуралне интервенције. Коначно су посланици изгласали дневни ред, око 15.00 часова. 

- Вријеме је да се сазна истина о случајевима о којима се највише ћутало. Без истине нема правде, а без правде нема владавине права. Бивша власт је ништа учинила шта су давале уставом и пословником дате могућности - казао је Копривица.

Посланик Булатовић је рекао да је Одбор себи опредијелио један тежак, али веома значајан посао за Црну Гору.

image
Милош Конатар

- Да је тужилаштво радило свој посао и полиција Мило Ђукановић би се забавио проблемима да пред надлежнима докажа је ли учествовао у криминалним радњама или не - поручио је Буалтовић додајући да Ђукановић није имао храбрости да се потпише као организатор протеста  који су довели до нереда на подручју Цетиња.

image
Марко Милачић

Посланик Марко Милачић је казао да мисли да је народ жељан транспарентности. Поручио је да држава у наредном периоду не смије да дозволи угрожавање Устава. Посланица Бранка Бошњак казала је да је велика грешка Владе што је врло "метиљаво и млако" кренула у све процедуре и због тога имамо на сцени да је поражени режим изидгао главу и врло опасно почео да пријети.

image
Бранка Бошњак

Сматра да безбједносни сектор није демонтиран. 

- Одбор је одлучио да у циљу квалитетнијег извршавања послова проучи одређена питања  и започне решавање других питања који су од посебног интереса за грађане и јавност. Одбор је одлучио да ће позвати на парламентарна саслушања све институције у вези са питањима која су данас на дневном реду- казао је Копривица предлагајући закључак.

image
Сједница Одбора
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:37