Абазовић / Фото: Лазар Ружић
27/08/2021 u 07:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Абазовићев покрет позива Митрополију да одустане од устоличења на Цетињу

Ванредна сједница СО почела је данас, а иницијативу је поднио предсједник Клуба одборника СДП-а Никола Ђурашковић

Ванредна сједница Скупштине Пријестонице на којој ће се расправљати о најављеном устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу почела је данас. 

Иницијативу за одржавање ванредне сједнице поднио је предсједник Kлуба одборника Социјалдемократске партије (СДП) у Скупштини Пријестонице Никола Ђурашковић.

Како је казао раније, разлози за доношење Закључака о спровођењу активности на очувања грађанског мира везани су за актуелну безбједносну ситуацију која може бити нарушена у сусрет 5. септембру када је најављено устоличење Митрополита СПЦ господина Јоаникија у Цетињском манастиру на Цетињу.

image
- Фото: Лазар Ружић, Архива

- Уважавајући чињеницу да су бројним јавним обраћањима подигнуте тензије од стране дијела јавних актера који су вријеђајући Цетиње и Цетињане и све оне који се противе идеолошкој и политичкој мисији СПЦ која деценијама вријеђа и негира Црногорце отворено утицали на усложњавање политичких прилика и подизање тензија. Цетиње као мјесто величанственог отпора тој политици у најтежим веменима 90-их не може ћутке посматрати да се у њему одиграва симболично потчињавање и покоравање Црне Горе - рекао је Ђурашковић.

Такође, медији су писали да ће одбор цетињског покрета УРА гласати против устоличења митрополита на Цетињу. 

Овај грађански покрет се јутрос огласио саопштењем у ком позивају Митрополију да одустане од устоличења. 

- УРА је партија која интересе свих грађана Црне Горе штити на подједнак начин и од оснивања настоји да елиминише дубоко укоријењене подјеле у црногорском друштву које несумњиво иду на штету његовог развоја, па стога у контексту одржавања најављеног устоличења митрополита Митрополије црногорско-приморске планираног на Цетињу за 5. септембар, позива на разум- саопштили су из покрета на чијем је челу Дритан Абазовић. 

Из ове партије су нагласили да је држава дужна да гарантује мир и права и слободе свих грађана и још једном позвали надлежне органе да добро анализирају безбједносну ситуацију поводом планираног скупа на Цетињу.

- Наша порука иде и МЦП-у да уважи цјелокупни контекст који прати овај догађај, узбуркане страсти, подигнуте емоције, забрињавајућу епидемиолошку ситуацију због коронавируса и још једном размисли о мјесту одржавања овог вјерског чина и одустану од његовог одржавања на Цетињу. Сигурни смо да дијелимо мишљење да се вјерски догађај који треба да одише свечаношћу не смије укаљати заштитним оградама и кордонима полиције јер је то и у супротности са основном улогом цркве која је да окупља, а не раздваја грађане - поручили су из УРЕ.

Они су казали и да су црногорске пођеле дубоко укоријењене и да на њихово рјешавање не треба ићи принципом „на нож“.

- Сви разумни субјекти друштва не треба да додатно подгријавају те пођеле већ да настоје да их рационално перципирају и системски настоје отклањати - закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 12:37