/ - Са сусрета
15/11/2021 u 16:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ђукановић примио новоименовану шефицу Мисије ОЕБС у Црној Гори

Даља подршка ОЕБС-а биће значајна у контексту остварења стратешког циља Црне Горе, чланства у ЕУ,казао је Ђукановић

Уз добродошлицу у Црну Гору, пожелио је успјешну мисију у нашој земљи уз жељу за наставак  врло плодне сарадње Црне Горе са ОЕБС-ом и у наредном периоду на темељима досадашњег искуства.

Он је подсјетио да је током протеклих 15 година ОЕБС пружао драгоцјену и корисну сарадњу у реализацији реформи које су нас  водиле даље на европском путу, кроз унапређење изборног система, владавине права, на плану борбе против организованог криминала и корупције, безбједности и важне експертизе у правцу усвајања европских стандарда у области људских права и слобода.

Даља подршка ОЕБС-а биће значајна у контексту остварења стратешког циља Црне Горе, чланства у ЕУ, чему смо посвећени као апсолутном приоритету, посебно свјесни дефицита карактеристичних за регион у којем живимо, казао је Предсједник.

Он је захвалио ОЕБС-у и ОДИХР-у  за континуирану подршку унапређењу изборног система и демократских процеса, уз исказану спремност да кроз унапријеђени рад парламента и даље радимо на отклањању уочених слабости система и примјени препорука са последњих избора. Уз захвалност на свим помоћима, посебно у у борби са ЦОВИД-ом, Предсједник је нагласио да ОЕБС може рачунати на даље посвећено партнерство са  Црном  Гором  као одговорном  чланицом НАТО и кандидатом за чланство у ЕУ, кроз 4-оро годишњи програм сарадње и заједнички рад на остварењу стратешких циљева. 

Шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Доминик Ваг казала је да је Црна Гора увијек била снажан и  поуздан партнер ОЕБС-у, захваљујући и Предсједнику Црне Горе. „Мисија ц́е наставити да подржава Црну Гору на њеном путу, подржавајуц́и јачање њених демократских институција и безбједности“, казала је Ваг. Она је истакла да конструктиван политички дијалог унутар институција и међу свим политичким актерима остаје кључан за будуц́и развој земље. „ОДИХР ће наставити да подржава процес изборне реформе“.

Заједнички је оцијењено да је приоритет даље сарадње унапређење владавине права, борба против организованог криминала и корупуције, реформе изборног законодавства, унапређење људских права и слобода, и слобода и професионалност медија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 17:44