/ - IGOR SLJIVANCANIN
03/12/2021 u 09:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Словенија и Црна Гора обилују природним ресурсима значајним за обје државе

Бечић је током посјете потврдио успјешну билатералну сарадњу између Скупштине Црне Горе и словеначког Државног збора, те нагласио да се у Словенији осјећа као у својој земљи

Предсједник Скупштине Црне Горе, Алекса Бечић, током званичне посјете Репубици Словенији, обишао је град Пиран, Предјамски дворац и Постојнску јаму.

Током званичне посјете Републици Словенији, уприличен је дочек предсједника Скупштине Црне Горе, Алексе Бечића у Пирану који је сачувао своју традицију и посебност успијевајући да одоли тенденцијама модерне архитектуре. У овом приморском граду који је богат дугом историјом, у ком су га дочекали предсједник Државног збора Републике Словеније и члан Групе пријатељства са Црном Гором, чланови делегације оба предсједника били су у прилици да, уз локалног водича, сазнају нешто више о граду који је између осталог посебан и по томе што два различита ентитета већ деценијама бораве у овом граду са свим језичким и другим различитостима. 

Доласком у град Пиран, Бечић је казао да, поред успјешне сарадње коју његују обје стране, Словенија баш као и Црна Гора, заиста обилује природним ресурсима који су од значаја за цијелу државу.

Констатујући да природа није била шкрта према Словенији када говоримо о природном богатству и указујући на сличности са Црном Гором у виду повезаности приморја и планина, Бечић је казао да у потпуности разумије разлог великог броја студената и грађана наше државе који су одабрали и који бирају Словенију као мјесто за живот.  

Приликом ове званичне посјете, делегација предсједника Скупштине Црне Горе, Алексе Бечића, у пратњи сараднице за односе са јавношћу Постојнске јаме Матејом Роса, и водичем, обишао је Предјамски дворац, који је ушао у Гинисову књигу рекорда као највећи замак у јами на свијету, гдје је у 123м високој литици уклесана више од 800 година стара, неосвојива средњовјековна знаменитост.  

Након посјете Јамском дворцу, предсједник Бечић се уписао у ВИП књигу утисака заједно са Зорчичем написавши: „Хвала на дивном дочеку. Уживали смо у овом божанству природе. Живјело историјско пријатељство и вјечна љубав наших народа и наших држава“. 

Поред обиласка поменутог замка, предсједник је имао прилику да посјети Постојнску јаму, једну од међународно препознатљивих словеначких геолошких атракција, која је за туристе отворена већ 150 година. Препознатљива по чувеној легенди, Постојнска јама је постала значајна геолошка атракција коју годишње посјети неколико милиона туриста. 

Бечић је током посјете потврдио успјешну билатералну сарадњу између Скупштине Црне Горе и словеначког Државног збора, те нагласио да се у Словенији осјећа као у својој земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 14:53