Са сједнице Владе / - BOJANA CUPIC/Гов.ме
25/09/2021 u 14:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Влада одговорила ДПС-у: Jедини експеримент у ЦГ био jе ДПС-ов, експеримент заробљене државе и фамилиjарно-кумовских пљачки

Кривокапић ниjе заборавио да jе jавни дуг од 103% БДП-а 2020. настао након задужења нове Владе, aли jе ДПС очигледно заборавио да jе нова Влада у децембру прошле године затекла - празну касу, наводе у саопштењу

Влада Црне Горе реаговала jе на саопштење ДПС-а, у коме се наводи да "у политичкоj историjи, "оваj експеримет коjи се догодио у Црноj Гори, биће изучаван као примjер како урнисати државу за мање од годину дана". 

Реаговање Владе преносимо интегрално.

"Да ли сте чули за феномен лопова коjи упорно виче: „Држ’те лопова!”? Лопов, коjи себе не види као лопова... Националиста коjи себе не види као националисту... Звучи познато?

У црногорскоj политичкоj стварности не постоjи већи парадокс и горе лицемjерjе од страначких саопштења партиjе, коjа jе посредством свог клептократског руководства и знаменитих локалних функционера, у посљедњих тридесет година, извршила наjвећу похару Црне Горе у њеноj историjи. У посљедњем, у низу очаjничких саопштења, та политичко-криминална каста оптужуjе Владу и премиjера, часног човjека и универзитетског професора, без иjедне jедине хипотеке у своjоj професионалноj кариjери, да су „урнисали државу за мање од годину”. Притом, то саопштава партиjа чиjи jе предсjедник главни актер наjвећих афера коjе су потресале Црну Гору у њеноj историjи („Телеком”, „Снимак”, „Лименка”, „Пиреус Банка”, „Коверта”, итд.). Подсjећамо jавност да jе то она иста партиjа чиjи су функционери и посланици - осуђени криминалци, те главни протагонисти броjних тужилачких истрага од Можуре, преко Будве до Абу Дабиjа. „Знавена” господа (ребрендирана у покушаjу) очигледно не разумиjу да све поброjане афере, укључуjући и оне коjе ће ускоро бити обзнањене, остаjу као траjни биљези у њиховоj политичкоj биографиjи. „Шта то лиjепо има образ закрпљен са флеком?”, упитао би драги пjесник.

Ниjедна флека, међутим, не може сакрити ДПС-ове замjене теза. Премиjер Кривокапић ниjе заборавио да jе jавни дуг од 103% БДП-а 2020. године настао након задужења нове Владе. Али jе ДПС очигледно заборавио да jе нова Влада у децембру прошле године затекла - празну касу. Да се нова Влада ниjе задужила, Црна Гора би банкротирала и не би била у могућности да сервисира своjе обавезе, укључуjући исплате плата и пензиjа. Захваљуjући одговорноj политици Владе, jавни дуг jе саниран и у року од непуних 10 мjесеци доведен до нивоа од 88% БДП-а, са тенденциjом да на краjу године буде на нивоу од 78% БДП-а. Подсjећања ради, за вриjеме посљедње владе ДПС-а, jавни дуг jе од 2018. до 2020. године нарастао за 20% БДП-а, након чега смо доведени пред банкрот.

Поразно звучи и невjешта аргументациjа ДПС-а како Црна Гора 2020. године ниjе имала туристичку сезону „jер jе човjечанство чекало вакцину”. Како то да су сусjедне Хрватска и Албаниjа, без вакцине, исте године оствариле преко 50% прихода од туризма у односу на 2019. годину, а наша држава само 13%? Или „знавена” господа из ДПС-а пак сматраjу да jе прошлогодишње отварање граница представљало самоубилачку грешку наших приjатеља у Загребу и Тирани?

Смисленост оцjене ДПС-а како jе оснивање авиокомпаниjе Аир Монтенегро „катастрофалан потез” се наjбоље очитава у чињеници да jе управо ДПС своjе „патриотске” визиjе и менаџерске „способности” демонстрирао тако што jе некадашњу националну авиокомпаниjу Монтенегро Аирлинес оставио са 160 милиона еура дуга.

Апропо заплиjене наркотика и начела подjеле власти: претпостављамо да су поjединци у ДПС-у скрхани због ове ефикасне акциjе Управе полициjе, коjа се (подсjећамо) налази у ингеренциjи Владе Црне Горе. Са друге стране, узвраћамо са препоруком да „знавене” колеге детаљниjе изуче подjелу власти, са нагласком на судску. Злу не требало.

И на краjу: нико ниjе сахранио црногорски спорт, већ jе свjесно напуштена ДПС-ова пракса заташкавања и прећуткивања проблема коjи се jављаjу, са циљем повећања транспарентности рада свих министарстава.

Ова Влада ниjе експеримент. Jедини експеримент коjи jе спровођен у Црноj Гори био jе онаj ДПС-ов. Био jе то експеримент заробљене државе и фамилиjарно-партнерско-кумовских пљачки. Дакле, злочин у траjању од 30 година, коjи jе доживио сопствени крах. И коjи ће доживjети своj судски епилог.

И jош jедном због грађана,  опредjељење ове Владе jе рационализациjа потрошње на свим нивоима осим за капиталне проjекте. Зато ћемо Буxетом за 2022. предложити наjвећи капитални буджет како би дали замаjац нашем економском расту како би он био одржив, а не заснован искључиво на jедноj привредноj грани.

Ради информисања jавности навешћемо jош неколико чињеница:

Црна Гора jе у задњих 10 година у свакоj години забиљежила дефицит буджета;

Сваке године за финансирање Буджета задужили смо се у просjеку 500 милиона еура;

Jавни дуг растао jе у свим годинама у посљедњих 10 година до нивоа од преко 100% БДП-а у 2020. години. 

Знамо ко jе у посљедњих 10 година био на власти", наводи се у реаговању Владе Црне Горе

.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:08