Реконструкција и даље неизвјесна / -LAZAR RUZIC
04/10/2021 u 13:19 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Владајућа коалиција се неће брзо договорити: Октобар прекратак за реконструкцију

Искуство досадашњих дешавања на политичкој сцени у донекле сличним околностима учи нас да брзина преговарања никад није била јача страна, каже Чолаковић

Упркос интензивним преговорима између Владе и скупштинске већине који су се одвијали у претходних пар дана, промјене у извршној власти неће бити убрзо договорене, сматрају политички аналитичари. Како је казао аналитичар Божидар Чолаковић, прва рунда преговора је протекла, као и свака почетна рунда, очекивано – успостављањем почетних позиција преговарача, упознавања са захтјевима и томе слично.

– Следећа фаза, у зависности од одговора оног коме су захтјеви коалиционих партнера упућени, могла би пружити одговор на квадратуру круга односа у владајућој већини. Динамика преговора, а самим тим и датум до ког би се могла десити реконструкција Владе, зависиће од спремности на компромис учесника преговора, односно од комбинаторика појединих партија и коалиција. Инсистирање на максималистичким захтјевима било ког од учесника сасвим сигурно неће позитивно утицати на брзину постизања договора. Уколико постоји спремност на договор о редефинисању односа између чланица владајуће већине, крај октобра није нереалан датум. Међутим, искуство досадашњих дешавања на политичкој сцени у донекле сличним околностима учи нас да брзина преговарања никад није била јача страна – казао је Чолаковић.

Гласачи да траже одговорност

Политички дијалог у Црној Гори је на нивоу разговора "глувих телефона", оцијенила је посланик Грађанског покрета УРА Божена Јелушић, истичући да је вишедеценијска несмјењивост власти природно морала довести до поларизације у друштву.

– Чињеница је да је у тим деценијама добар дио становништва пролазио кроз фазу ресентимана, потпуног разочарања, које се сада улило у одређене облике екстремизма и поларизације – казала је Јелушић за агенцију МИНА.
Kако је оцијенила, цетињски кружни ток, који је због дуге градње називан "никад у дом", метафора је црногорских политичких прилика.

Она је нагласила да се на политичкој сцени ријетко свједочи томе да гласачи траже одговорност од својих лидера и политичких централа.


Како је додао, позитиван исход преговора и избор Тужилачког савјета учврстили би позиције владајуће већине, тим прије што се од појединих учесника преговора могло чути да би у финални документ о договору требало унијети да пријевремених избора неће бити до редовних 2024. године.

– Са друге стране, позитиван исход преговора који би резултирао договором о реконструкцији Владе представљао би квалитативни искорак на политичкој сцени и прилог за тврдњу о сазријевању свих актера – сматра наш саговорник.

Из савеза грађана Цивис саопштено је да сматрају да су избори као опција у актуелном политичком тренутку политички авантуризам јер систем Демократске партије социјалиста још није демонтиран.

– Њихов огромни капитал још је неокрњен, а они су на слободи. Због тога би избори за посљедицу могли имати задржавање таквог стања или нову шансу за политичке предаторе и мешетаре који цијене да је политика пут за стицање богатства, а не дјелатност која има за циљ бољи живот грађана и стабилност државе – саопштили су из Цивиса.

Ђека: Настављају по старом

Фатмир Ђека тврди да нијесу добили позив премијера Здравка Kривокапића поводом разговора о реконструкцији Владе.
– Раније смо имали један неформалан разговор у Влади са његовим сарадницима. Али, све је то изгледало неприпремљено, па тиме и доста неозбиљно – рекао је Ђека за агенцију МИНА

Он сматра да је Kривокапићу и сарадницима било стало да разговарају са ДП само због међународне заједнице.

– Хтјели су да нам опипају пулс и да, и поред слаткорјечивих и омамљујућих фраза, наставе досадашњу политику, која нам је, за 300 дана, као заједници и друштву у цјелини, веома мало добра донијела – навео је Ђека.

Како су истакли, у Црној Гори има довољно неспорних интелектуалаца, те да то што је већина њих препозната и по политичком ставу или припадности некој од политичких опција не смије бити препрека за њихов ангажман у Влади.

Предсједник Демократске партије Фатмир Ђека сматра да је сваки покушај реконструкције Владе узалудан посао. Према његовим ријечима, чињеница да се само десет мјесеци од формирања разговара о реконструкцији тренутне владе евидентно је признање неуспјеха од стране оних који је и даље већински подржавају у парламенту.

Функционер Социјалдемократа (СД) Марко Ракочевић оцијенио је да од експертске владе није остало ништа.

– Криjу се иза експертског концепта. А експерти су jедино у запошљавању по дубини – навео је Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 08:07