Драган Вукић / СНП
06/02/2022 u 09:54 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукић: Ђукановић дужан да одлуку усклади са законом

Одлука о спаjању локалних избора на оваj начин jе незаконита, политички лицемjерна и веома опасна, сматрају у ЦДТ-у

Након што су у Скупштини изгласане измјене Закона о локалној самоуправи коjим jе предвиђено да се локални избори у 14 општина одрже у jедном дану, предсједник државе Мило Ђукановић ће морати да повуче постојећу одлуку о одржавању избора у Беранама и Улцињу 27. марта и да донесе нову одлуку која ће бити у складу за новоизгласаним законом, казао је Драган Вукић, посланик Социјалистичке народне партије (СНП).

”Посланик Драган Вукић увјерен да ће предсједник државе повући одлуку о одржавању избора у Беранама и Улцињу и донијети нову

Он је за "Дан" рекао да је то логичан слијед ствари.

– Предсједник државе мора повући постојећу одлуку, а онда да донесе нову одлуку у складу са законским рјешењем које је донесено у петак на Скупштини, како би се избори у Беранама, Улицињу и Плужинама одржали заједно са изборима у 11 осталих општина крајем маја или почетком јуна, за кад су планирани и избори у главном граду – казао је Вукић.

image

Наредни избори планирани 27. марта или крајем маја

LAZAR RUZIC

Ипак, када је било ријечи о истовјетном правном оквиру за потребу обједињавања 17, а не 14 изборних процеса у једном дану, Ђукановић се јасно изјаснио да није дужан да одлуку усклади са тада најављиваним и предложеним законом, па остаје да се види да ли ће такав став заузети и овог пута.

Изборна питања се не смију рјешавати без дијалога и договора

Из Центра за демократску транзициjу (ЦДТ) саопштили су да jе усваjање Предлога измjена Закона о локалноj самоуправи, коjим jе предвиђено да се локални избори у 14 општина одрже у jедном дану, незаконито, политички лицемjерно и веома опасно.

– Одлука о спаjању локалних избора на оваj начин jе незаконита, политички лицемjерна и веома опасна. Она ће, такође, ући у анале црногорске политике као одлука у коjоj су актери заступали ставове диjаметралне онима коjе су о истоj теми изрекли тек коjи мjесец раније – навели су из ЦДТ-а на Твитеру.

Тиме је, како сматрају, демонстрирана искључива политика која нас враћа у политичке оборе и онемогућава европске интеграције.

– Изборна питања се не смију рјешавати без дијалога и договора чак ни онда кад није потребна квалификована већина. Гажење Одбора за свеобухватну изборну реформу је гажење прилике за договор и саботирање могућности да се наше европске интеграције коначно одблокирају. Овако се не рјешавају проблеми. Овако се не понашају "европске снаге" у друштву – оцијенили су из ЦДТ-а.

Допуне закона су у скупштинску процедуру предали коалициjа "Црно на биjело" и опозициjа, а допунама jе предвиђено да ће се први наредни избори за одборнике у скупштинама општина Улцињ, Беране и Плужине одржати у 2022. години истовремено са редовним изборима у Подгорици, Скупштини општине Голубовци (општине у оквиру Главног града) и скупштинама општина Бар, Биjело Поље, Даниловград, Колашин, Плав, Плужине, Пљевља, Рожаjе, Жабљак и Шавник, при чему би се одборницима у скупштинама општина Улцињ, Беране и Плужине продужио мандат до избора.

Гласало је 57 посланика, од којих 46 за Предлог измjена Закона о локалноj самоуправи, и то посланици опозиције, коалициjе "Црно на биjело" и СНП-а, док је 11 посланика, из Демократске Црне Горе, Уjедињене Црне Горе и Праве Црне Горе, било против. Посланици Демократског фронта нису били у сали за вријеме гласања.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:25