/ (Фото: ТВЦГ принскрин)
01/11/2021 u 09:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуксановић: Најбоље рјешење техничка влада орочена на годину дана

Додаје да није економиста да би могао детаљније да коментарише Маршалов план, али колико је чуо од економиста то је један пропагандни план

Предсједник ХГИ Адријан Вуксановић истиче да је на почетку ланца политика и ако нема политичке стабилности, онда нема ни економске ни социјале, па ни здравствене, и то се најбоље види на примјеру Црне Горе. Како је казао у Јутарњем програму RTCG, за политички субјект који представља, најбољи модел за побољшање политичке ситуације би било формирање техничке влада орочене на годину дана, пренсои портал RTCG.

Вуксановић каже да ова Влада не функционише.

-Иза тога стоје и чињенице. Један догађај је јасан знак, а то је да недавно Влада није имала кворум да засиједа, парламент и судство су нам у блокади, дакле видимо једну системску нефункционалност. Ова Влада још не зна је ли експертска или политичка, како ће радити сјутра. Сигурно да то и министрима ствара проблеме, јер не знају колико времена имају на располагању. Економски параметри су нам све лошији, гориво је поступило 14. или 15. пут. Кад вам цијене годива скачу и друге цијене расту, што доводи до пада стандарада грађана-Казао је Вуксановић.

Додаје да није економиста да би могао детаљније да коментарише Маршалов план, али колико је чуо од економиста то је један пропагандни план.

-Сви су одушевљени и лијепо је то чекати, али да ли је то оствариво. Што вам значи да имате већу плату, ако имате раст цијена и једну несразмјеру између тога. Волио бих да је то оствариво, али видимо и да сам министар Спајић лоцира одговорност за неуспјех плана на неко друго мјесто, па каже да ако посланици не уђу у Скупштину и не изгласају што треба неће доћи до повећања плата-каже Вуксановић, додајући и да су бројни аналитичари казали да је то у овом тренутку немогуће.

-Спајић је политичар и ово је једна предизборна кампања за формирање будуће странке у којој ће он имати значајно мјесто, и како би осигурао бољу стартну позицију за изборни процес- оцјењује предједник ХГИ.

За њих је како је нагласио најбољи модел техничка влада орочена на годину дана.

-И сами чинови ове власти су свјесни да није функционална. Премијер Кривокапић одавно нема легитимитет и то га чини хендикепираним- казао је Вуксановић.

Коментаришући натписе о путовањима предсједника Мила Ђукановића Владиним авионом без покрића, Вуксановић истиче да државници имају своје дужности и да су службена путовања неопходна, те да гдје је био Ђукановић и шта је радио не би да коменатарише.

Чињеница је, каже, и да се други не понашају другачије. Не види да су службена путовања од великог значаја, важно је да треба све да буде транспарентно.

-Овај амбијенат и вријеме је условљено временом иза нас и посљедица је прошлости и ако узмемо у обзир да смо често били и на ивици сукоба, морамо додатно уложити напоре да би све било по прописима и по станадарима европских земаља. Овакве приче захвална тема за популизам- сматра Вуксановић.

Подсјећа и да су првог дана представници нове Владе на посао дошли таксијима, али то је трајало само један дан.

Коментаришући епидемиолошку ситуацију у Црној Гори сматра да је она лоша.

-Ово што се дешава са епидемијој у ЦГ је страшно. Није ни чудно ако знамо да имамо премијера који се није вакцинисао. Видимо једну неозбиљност. Мада премијер је можда и конзистентан и он сматра да се ковид може лијечити и на друге начине, али га у томе не подржавам- истиче Вуксановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 03:27