/ -
06/11/2021 u 09:37 h
Suzana Radević, Ivona DrobnjakSuzana Radević, Ivona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Закон о спајању локалних избора предат Скупштини, Благота Митрић објашњава: Ретроактивно може само ако је у јавном интересу

По Уставу се закон не може примјењивати ретроактивно, али и у том члану постоји и правни изузетак да закон може имати ретроактивно дејство уколико Скупштина у току поступка доношења тог закона утврди да постоји јавни интерес за доношење таквог закона, појаснио је Митрић

Посланици парламентарне већине доставили су јуче Скупштини допуне Закона о локалној самоуправи којима је предвиђено да се локални избори одрже истог дана наредне године, и то у 16 општина, као и у Општини у оквиру Главног града–Голубовцима. О том предлогу ће се расправљати на сједници Скупштине заказаној за петак, 12. новембра.

Предложеним допунама је предвиђено да локални избори идуће године буду одржани у Мојковцу, Петњици, Цетињу, Улцињу, Беранама, Подгорици, Бару, Бијелом Пољу, Даниловграду, Kолашину, Плаву, Плужинама, Пљевљима, Рожају, Жабљаку и Шавнику, као и у Голубовцима, при чему би се одборницима у скупштинама општина Цетиња, Мојковца, Петњице, Улциња и Берана продужио мандат до избора који ће бити одржани наредне године.

”Чињеница да немамо формиране органе ДИК-а који би рјешавали спорове, којих ће сигурно бити, у овом тренутку је довољан правни основ за одлагање избора

Такође, у образложењу се наводи и да би предсједник Црне Горе по усвајању предложених допуна био дужан да одложи изборе у три општине заказане за 5. децембра, односно да одлуку о расписивању избора за одборнике у скупштинама Мојковца, Петњице и Цетиња, коју је донио 14. септембра ове године, усклади са одредбом овог закона наредног дана од његовог ступања на снагу.

Опозиција не дијели мишљење да је предсједник државе дужан да одложи већ заказане изборе, док бивши предсједник Уставног суда Благота Митрић за "Дан" истиче да у овом тренутку већ постоји двострука обавеза да се локални избори заказани за 5. децембар одложе.

– Без обзира да ли ће се у петак, 12. новембра, у Скупштини Црне Горе усвојити допуне Закона о локалној самоуправи којим би се сви локални избори објединили у један дан, или неће, то нема никакве правне везе са одлагањем локалних избора јер оне немају никакав утицај на правну чињеницу да Црна Гора тренутно нема Државну изборну комисију (ДИК) и да не постоје законски услови да се локални избори одрже 5. децембра уколико у следећих неколико дана надлежни орган не изабере предсједника ДИК-а, односно не комплетира његов састав. А што се тиче допуна закона, оне све и да се донесу, по Уставу не могу имати ретроактивно дејство, по коме је забрањена ретроактивна примјена закона. Дакле, закон се може примјењивати само про футуре, односно убудуће, не може ретроактивно. Међутим, и ту постоји правни изузетак да закон може имати ретроактивно дејство уколико Скупштина у току поступка доношења тог закона утврди да постоји јавни интерес да се донесе такав закон, којим ће се утврдити да због тога и тога он мора да има ретроактивно дејство – појаснио је Митрић.

У том случају би, како додаје, те допуне могле да буду основ за одлагање избора.

– Чињеница да немамо формиране органе ДИК-а који би рјешавали спорове, којих ће сигурно бити, у овом тренутку је довољан правни основ за одлагање избора. ДИК је другостепени орган у одлучивању по приговорима; најприје се жалбе достављају Општинској изборној комисији, па ДИК-у, па се онда иде на Уставни суд, који је такође нелегитиман јер нема четворо судија, пети не ради, бојкотују га. Тако да у овом тренутку постоји двострука обавеза одлагања већ заказаних избора – указао је Митрић.

Одлагање избора за опозицију избјегавање очигледног пораза

Опозиционе странке, које се увелико спремају за изборе на Цетињу, у Петњици и Мојковцу, сматрају да је на дјелу политички маневар владајуће већине да се одложе избори како би избјегли сигуран изборни пораз.

Из Демократске партије социјалиста (ДПС) наводе да су Демократе у страху од изборног пораза на локалном нивоу у три општине, те да зато покушавају да изборе одложе за прољеће.

– Цетиње, Мојковац и Петњица даће вам одговор 5. децембра и након тог дана у Црној Гори више ништа неће бити исто. Срећан почетак политичког краја – навели су из ДПС-а.

И портпарол Социјалдемократа Црне Горе (СД) Никола Зиројевић је овај предлог оцијенио као неуставни покушај избјегавања извјесних пораза партија власти на предстојећим изборима.

– Лицемјерна парламентарна већина. Знају ли вам у међународној заједници, чијом се подршком лажно хвалите, да се ипак неће сви локални избори одржати у истом дану? Знају ли да овим нијесу обухваћени избори у осам од 25 општина, од којих је власт, гле чуда, у њих седам побиједила – написао је Зиројевић на Твитеру.

Шеф медијског тима Сoцијалдемократске партије (СДП) Мирко Станић казао је да је бјежање од суда грађана о раду партија на власти најбољи показатељ да и они сами знају како раде и да би најрадије да избора више и нема.

– На њихову жалост, а на срећу модерне и грађанске Црне Горе, избори у три општине ће бити одржани, а назадна политика потучена до ногу – поручио је Станић на Твитеру.

Допуне Закона о локалној самоуправи јуче су доставили посланици Момо Kопривица, Славен Радуновић, Бранко Радуловић, Драган Ивановић и Милош Kонатар. У образложењу се наводи да се у Црној Гори друштвена енергија непотребно расипа на учестале изборне процесе.

– Такав начин одржавања локалних избора је крајње нерационалан, неекономичан и друштвено у много чему неприхватљив – пише у образложењу допуна Закона о локалној самоуправи.

Указују да би од децембра ове до јуна наредне године била одржана најмање четири одвојена изборна процеса. Подсјећају и на констатацију Европске комисије да, упркос међустраначком договору да се локални избори одрже истог дана, правни оквир и даље предвиђа њихово спровођење по потреби, што доводи до скоро константне предизборне кампање на националном и локалном нивоу.

– Евидентно је да би било крајње нерационално да се и даље настави са постојећом праксом одржавања учесталих локалних избора – наводи се у образложењу.

Посланици парламентарне већине зато предлажу да се идуће године истовремено одрже редовни локални избори за одборнике у скупштинама 17 јединица локалне самоуправе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 02:07