Vladimir Joković / - FOTO: GORDANA BOJANIć, PORTAL DAN
13/09/2024 u 14:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Zbog kju groznice opozicija traži kontrolno saslušanje Jokovića, Kovačevića, Dakovića…

Poslanici opozicije uputili su zahtjev predsjedniku Skupštine, Andriji Mandiću za kontrolno saslušanje odgovornih za propuste u suzbijanju širenja kju groznice.

Kako je saopšteno iz DPS-a, zahtjev je upućen za kontorlno saslušanje Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića, direktora Uprave za bezbjednost hrane Vladimira Dakovića, predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, predsjednika Opštine Danilovgrad Aleksandra Grgurovića i direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Dragana Lauševića.

- Imajući u vidu da se na prostoru opština Nikšić i Danilovgrad pojavila zarazna bolest kod krava – Q groznica, od koje je, u međuvremenu zaraženo dvoje ljudi, smatramo da je neophodno da svi prethodno navedeni, budu saslušani pred ovim Odborom. Podsjećamo da je javnost za epidemiju Q groznice saznala slučajno prek objelodanjivanja podataka o nepropisnom zakopavanju, otkopavanju i transportu zaraženih krava na teritoriji Nikšića, nakon čega su objavljeni i snimci iz Danilovgrada, čime je u opasnost dovedeno i zdravlje stanovnika ove dvije opštine - navodi se u obrazloženju.

Joković: Gradiće se postrojenje za preradu životinjskog otpada, država će namiriti štetu stočarima

Koliko su lokalne samouprave, Uprava za bezbjednost hrane i resorno ministarstvo neprofesionalno postupali u slučaju ove epidemije, kako ocjenjuju iz opozicije, potvrđuje podatak da su krajem jula obavijestili IJZCG, a prije dva dana su kazali da su prvi slučajevi zaraze kod životinja identifikovani početkom juna.

- Zbog propusta u suzbijanju širenja Q groznice ugrožene su farme, samim tim i stočarski fond, mlječna i mesna prerađivačka industrija u Crnoj Gori, te očekujemo od poslanika Skupštine Crne Gore da pokažu odgovornost i omoguće građanima Crne Gore da dobiju odgovore na sva problematična pitanja kako bi ovaj slučaj dobio institucionalni epilog - zaključuje se u obrazloženju.

Zahtjev su ispred poslaničkih klubova uputili Aleksandra Despotović, Drita Lola, Oskar Huter (DPS), Ana Novaković Đurović (GP URA) i Branislav Nenezić (SD).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. septembar 2024 14:48