БОЈАН ЗЕКОВИЋ/ - SDP / - БОЈАН ЗЕКОВИЋ/ - SDP
21/10/2021 u 17:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зековић: Управни суд да поништи одлуку о именовању Вукшића

- Нити је предложено радно тијело, односно безбједносни одбор Скупштине ЦГ о томе заузео став, нити је Парламент дао мишљење о директору Агенције за националну безбједност - рекао је Зековић

Социјадемократска партија (СДП) очекује да Управни суд поништи незакониту одлуку о именовању директора Агенције за националну безбједност (АНБ) Дејана Вукшића, казао је потпредсједник те партије Бојан Зековић.

Он је подсјетио да је је Влада 11.ог јуна ове године  донијела рјешење о именовању Вукшића.

 - Десетак дана након тога, посланици Коњевић, Станковић И Ђека су поднијели тужбу Управном суду у циљу побијана  евидентног Закона Владе, јер је оно донијето уз кршење Закона о националној безбиједности и Закона о парламентарном закону области безбједности - рекао је Зековић агенцији Медиабиро.

Он је рекао да Закон Агенције националне безбједности приликом именовања директора предвиђа да ће Влада предлог именовања доставити Скупштини, што је Влада и учинила, а да ће Скупштина након расправе у надлежном радном тијелу доставити Влади мишљење о предложеном кандидату.

 - Нити је предложено радно тијело, односно безбједносни одбор Скупштине ЦГ о томе заузео став, нити је Парламент дао мишљење о директору Агенције за националну безбједност - рекао је Зековић.

Упркос том недостатку Влада је, како је додао, донијела рјешење о именовању Вукшића за директора АНБ-а.

Зековић је рекао да је данас у Управном суду одржана јавна расправа о тужби, и на њој није присуствовао представник тужене Владе, али јесте пуномоћник Вукшића.

 - У основи, они су спорили право посланика да побијају рјешење о именовању и позивали се на примјену Закона о општем управном поступку , о чему је Врховни суд већ зазузео став да у оваквим случајевима гдје говоримо о међусобном односу грана власти и контролу извршне  власти од стране законодавне, какав имамо случај нема мјеста примјени Закона о општем управном поступку - казао је Зековић.

Он је рекао да у случају да Управни суд одбаци тужбу од процесних ствари имају могућност ванредноправног лијека преиспитивање одлуке пред Врховним судом.

 - Али не очекујемо такав исход, обзиром на ранију праксу Управног суда, и по питању легитимације посланика да у оваквом случају подносе тужбе. Имамо више таквих предмета, и евидентног непоштовања норми законаАНБ, и већ раније заузете праксе по питању из 2016. Године  по питању могућности пирмјене Закона о општем управном поступку у оваквим случајевима - закључио је Зековић

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 17:40