/ - FOTO: SKUPšTINA
10/03/2022 u 17:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Беранама без жена у изборну трку

Умјесто да идемо трасираним путем у Европу са 40% жена на свим изборним листама, поједине странке у Беранама, на својим листама нијесу испоштовале ни законски минимум, наводе оне

Копредсједнице Женског клуба Бранке Бошњак и Весне Павићевић, обратила се саопштењем повдом одлуке Државне изборне комисије везане за Беране.

ДИК: Поништена збирна изборна листа за избор одборника у Беранама

-Сазнање да је ДИК констатовала неправилности у испуњавању законских услова прописаних чл. 39 а став 1 Закона о избору одборника и посланика, у циљу остваривања принципа родне равноправности, гдје је прописано да се на изборној листи треба наћи најмање 30% кандидата мање заступљеног пола, што подразумијева најмање 30% жена, нас наводи да у Црној Гори још постоје партије које на сваки начин покушавају да избришу жене са политичке сцене-наводе у саопштењу.

Додају:"Умјесто да идемо трасираним путем у Европу са 40% жена на свим изборним листама,  поједине странке у Беранама, на својим листама нијесу испоштовале ни законски минимум".

-Једна од најважнијих активности предвиђених програмом рада Женског клуба, јесте између осталог и већи број жена у органима одлучивања и помјерање граничне квоте од 30% учешћа жена на изборним листама. Зато оштро дижемо глас против овакве појаве, јер партије које не теже афирмацији родне равноправности у Црној Гори, не треба ни да учествују у изборима- поручују оне.

Додају:"Афирмација Родне равноправности подразумијева једнаке могућности за жене и  недискриминацију, која је једна од темељних људских права, чему тежи Женски клуб".

-Тражимо да се свака деградација и дискриминација положаја жене у Црној Гори строго санкционише и да се не дозволи учестовање на изборима онима који нијесу у складу са законом заступили учешће жена на изборним листама- наглашавају оне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:28