Živković sa Frangešom / - DPS
24/10/2024 u 10:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Živković: Izmjene Ustava i dvojnog državljanstva crvena linija opozicije u odnosima sa vlašću

Predsjednik DPS-a Danijel Živković sastao se sa specijalnim izaslanikom Slovenije za Zapadni Balkan Anžejem Frangešom.

Živković je izrazio zahvalnost Sloveniji na partnerskom i prijateljskom odnosu koji ima prema Crnoj Gori, kao i njenoj kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Crne Gore i Zapadnog Balkana. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Slovenije u Crnoj Gori Bernanda Gradišnik.

Živković je, osvrćući se na društveno-političku dinamiku u Crnoj Gori, ocijenio da svjedočimo djelovanju parlamentarne većine na pokušaju izmjene građanskog karaktera društva i ugrožavanja kredibilnog partnerstva sa NATO i EU puta države.

- Ovaj dio vlasti svojim djelovanjem, kroz inicijative suprotstavljene evropskim standardima, kreira tenzije koje direktno utiču na društvene podjele i političko povjerenje, ali i negativno djeluju na ekonomski i politički razvoj zemlje. U atmosferi neprestanih tenzija, fokus na ključne reformske procese, koji su preduslov za evropske integracije, postaje teško održiv, a napredak Crne Gore ka evropskim standardima se usporava - zaključio je Živković.

Vujović: Evropa sad 3 – promjena Ustava i dvojno državljanstvo – nova PES agenda

Živković je istakao da ova politička dinamika ne samo da ugrožava unutrašnju stabilnost, već šalje lošu poruku građanima da politika nije u stanju da se nosi sa izazovima savremenog društva što svjedoči sve većoj apstinenciji na izborima.

- Pored makar deklarativnog konsenzusa oko EU puta ova Vlada nema kapacitet da dovrši proces integracija, već ćemo zbog ideološke različitosti u parlamentarnoj većini imati izostanak rezultata kao i nastavak političke krize i nestabilnosti na svim nivoima. Teme poput izmjene Ustava i uvođenja dvojnog državljanstva će naići na odgovor opozicije, što je crvena linija u daljim političkim odnosima sa nekompetentnom političkom upravom kojoj očigledno vrijeme trajanja na vlasti ističe - istakao je Živković.

Kako navode u saopštenju, Frangeš je potvrdio posvećenost Slovenije da će bilateralno i unutar Evropske unije, nastaviti da afirmiše politiku proširenja i pruža ekspertsku i političku podršku evropskim integracijama Crne Gore i Zapadnog Balkana.

- Posebno je istakao da u svjetlu šireg međunarodnog konteksta, proširenje Evropske unije sada uživa najviši nivo podrške u posljednjih nekoliko decenija, jer mnoge države članice u njemu vide ne samo ekonomski napredak, već i stratešku investiciju u stabilnost i sigurnost Evrope. U tom pravcu, istakao je značaj konstruktivne uloge političkih aktera u zemlji i njihove predanosti evropskim vrijednostima, kako bi država ostala fokusirana na evropsku agendu i dosljedno ispunjavanje uslova za članstvo - zaključili su iz DPS-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

24. oktobar 2024 10:03