Сергеј Секуловић / -Сергеј Секуловић
26/04/2021 u 09:59 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбор за безбједност саслушао министра Секуловића

Inicijativu za kontrolno saslušanje Sekulovića podnio je predsjednik Odbora Milan Knežević zbog, kako je naveo, prebijanja pripadnika Vojske Crne Gore Raja Čanjaka tokom blokade puta u Bogetićima.
Скупштински Одбор за безбједност и одбрану саслушао је министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића у вези са безбједносном ситуацијом у Црној Гори. Иницијативу за контролно саслушање Секуловића поднио је предсједник Одбора Милан Кнежевић због, како је навео, пребијања припадника Војске Црне Горе Раја Чањака током блокаде пута у Богетићима.
Кнежевић је на сједници Одбора, која је одржана 16. априла, казао да су дешавања од 8. априла и све што је претходило том дану, у безбједносном и друштвено – политичком контексту, велики изазов за извршну, али и за све друге гране власти.
Према његовим ријечима, дешавања од 8. априла била су кулминација очигледне кризе у безбједносном сектору и нарушавања јавног реда и мира. Замјеник предсједника Одбора за безбједност и одбрану Мевлудин Нухоџић рекао је
раније да је задатак посланика да својим радом и активностима дају прилог смиривању тензија.
Одбор за безбједност и одбрану Скупштине Црне Горе саслушао је јуче, на контролно саслушање министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића због безбједносне ситацује у Црној Гори, односно дешавања од 8. априла током блокаде магистралног пута Никшић–Подгица. Министар Секуловић навео је да је достављен свеобухватан извјештај МУП-а. Оно што је посебно привукло пажњу јесте фотографија коју је члан Одбора Рашко Коњевић доставио на Одбору. Ради се о, како тврди, Насеру Кељмендију и новом начелнику ЦБ Бар Веселину Табашу. Дао је фотографију Секуловићу.
Секуловић је навео да је безбједносни догађаји који су обиљежили дешавања након избора 30. августа 2020. године окарактерисали су појачање тензије као резултат политичког дјеловања, али безбједсносна ситуација у цјелости је стабилна и одвија се у обичајним условима, али и компликована.
- Поред насеља Кељемдија је на фотографији нови начелник ЦБ Бар Веселин Табаш. Мислим да треба да испитате ове наводе и релације. Не криминализујем било кога. Требало је провејрити до краја, ако није сада је прилика, релације између њих два. Не желим да доводим то кадровско рјешење у питању- истакао је Коњевић.
Рашко Коњевић је истакао да је је сагласан са констатацијама извјештаја министра Секуловића.
- Волио бих да знам из коjе године jе ова фотографиjа, врло jе могуће да jе настала и у вриеjме мандата кад jе неко из ове сале био на мjесто министра МУП-а, могло jе тада да се реагуjе- одговорио jе Секуловић.
Коњевић jе питао да ли Управа полиције располаже подацима опетаривним да судија Мирослав Башовић ради за неки од кланова. Секуловић jе казао да не може да каже да неко ради за мафиjу, што се тиче питања коjе се односи на судиjу Башовића, али да ниjе добро да пстоjе двиjе различите одлуке и да се руши углед судства.
Члан одбора Предраг Бошковић, један од иницијатора саслушања, питао је поводом службеника Јекнића који је возио кћерку премијера Здравка Кривокапича, како је кћерка Кривокапића штићена личност.
- Дотична госпођа живи у Београду, а донијет јој је статус штићене личности, када је та одлука донесена? Јекнић је службеник УП, а возило је протокола Владе. По ниједном докумнету службеник УП не може да вози возило Владе. Да ли је имао путни налог, имам информацију да није. Да ли је дотична имала дозволу за кретање, ако није тиме је кршила и здравствене мјере - рекао је Бошковић.
Секуловић је казао да у аутомобилу није била само једна штићена личност. Лични мисли да је дошло дошло до повреде протокола до заустваљања возила, те да су људи окружили возило, aуто је било у покрету кад су људи сјели на возило
- Током окупљања полиција је била екстра толерантна. Одлучили смо се за пријаве, а не за употребу силе. За истицање државних застава као предмет прекршајног поступка. Оснoвне вриједности устава живе код мене и на ријечима и на дјелу, кад тако не буде или политика Владе буде супротна ја ћу дати оставку... Мицање забрана уласка особе блиске криминалу макнута jе за Вељка Беливука, мислим, ради оперативних раднjи, праћења кретања у сарадњи са међународним службама- одговорио је на питање више чланова Одбора.
Током давања одгвора казао jе да МУП прима награду као наjтарнспарентниjи орган у држави. Поред осталог, сагласан jе са тим да подjеле у друштву расту.
- Влада коjа умиjе да отвара компромис и диjалог, и види шири слику и циjелину, jе Влада са ауторитетом. Држим да jе ова Влада таква. Податак око Беливука ће морати да прати степен таjности око служби коjе су скинуле забрану уласка. Провjерићу како jе Радоj Звицер напустио Црну Гору. Немам информациjу да jе на дан хапшења "кавачког" клана Зоран Лазовић, Брано Мићуновић и друге особе биле заjедно у локал - одговорио jе на постављена питања.


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 12:17