/ - ЦЕДИС
11/12/2021 u 13:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чађеновић: Проjектом подстичемо младе да размишљаjу еколошки

Импозантан броj школа коjе су учествовале са своjим проjекатима свjедочи да смо у томе и више него успjели”, навео jе извршни директор ЦЕДИС-а

Проjектом “Енергиjа подвучено зеленом” Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС) жели да подстакне младе да размишљаjу еколошки и своjе искуство преносе осталима у заjедници, поручио jе извршни директор Владимир Чађеновић.

Он jе данас уручио новчане ваучере побjедницима конкурса “Енергиjа подвучено зеленом”.

“Проjектом смо жељели да дамо вjетар у леђа школама и заjедници у цjелини у њиховим напорима да утичу на свиjест ученика, наставника и jавности о значаjу животне средине. Импозантан броj школа коjе су учествовале са своjим проjекатима  свjедочи да смо у томе и више него успjели”, навео jе Чађеновић.

У ЦЕДИС-у су, како jе истакао, одлучни у настоjању да управљање утицаjима на околину буде саставни дио њиховог пословања.

“Осим тога, проjектом `Енергиjа подвучено зеленом`, наша компаниjа jе и симболично, на 30. годишњицу од доношења Декларациjе о проглашењу Црне Горе за еколошку државу, дала подршку том опредjељењу наше државе и њеном еколошком путу”, додао jе Чађеновић.

Циљ jе, како jе истакао, да младе, коjи су покретачи свих добрих енергиjа у jедном друштву, овим проjектом подстакну да размишљаjу еколошки и то своjе искуство преносе осталима у заjедници.

image

Енергиjа подвучено зеленом, ЈУСЕШ Мирко Вешовић

- ЦЕДИС

Проjекат “Изградња прве соларне учионице” коjи jе припремила Jавна установа (JУ) Средња економска школа (ССШ) “Мирко Вешовић” из Подгорице освоjио jе прво мjесто на конкурсу “Енергиjа подвучено зеленом”. 

Друго мjесто припало jе проjекту “Еко расадник” коjи jе кандидовала JУ Средња стручна школа “Спасоjе Распоповић” из Подгорица, док jе треће мjесто припало проjекту “Зелена учионица на отвореном – Еко гумно”, JУ Основна школа  (ОШ) “Штампар Макариjе” из Подгорице.

image

Енергиjа подвучено зеленом, ЈУССШ Спасоје Распоповић

- ЦЕДИС

Осим њих, комисиjа у саставу Мариjа Jововић – ЦЕДИС, Невена Чабрило, Завод за школство - национални координатор за Црну Гору за Међународни проjекат “Еко школе”- члан, Татjана Зечевић Мирановић – ЦЕДИС, Саша Караjовић - НВО “ЕКОМ” и члан Фондациjе за заштиту животне средине и Душан Бугарин - Министарство екологиjе, просторног планирања и урбанизма, наградила jе jош два сjаjна проjекта: “Еко лабораториjа” JУ ОШ “Вук Карађжић, Подгорица и “Школско двориште као учионица на отвореном” JУ ОШ “Михаило Жугић, Оџак, Пљевља.

image

Енергиjа подвучено зеленом, ЈУСЕШ Мирко Вешовић

- ЦЕДИС

Директорица, JУ ССШ “Мирко Вешовић”, Диjана Вуjачић, захвалила jе ЦЕДИС-у, као друштвено одговрноj компаниjи, коjа jе препознала значаj образовања за одрживи развоj, коjи та школа већ дужи временски период детаљно спроводи.

“Захваљуjући њима ми сада имамо могућност изградње прве соларне учионице у нашем дворишту, гдjе ће ученици и наставници имати могућност да у оквиру савремног амбиjента подижу еколошку свиjест. Ми смо кроз оваj проjекат дали допринос коjи ће се валоризовати кроз чињеницу да ћемо штедjети електричну енергиjу коjа се троши у самоj школи ”, казала jе Вуjачић.

Замjеник директора JУ ССШ “Спасоjе Распоповић” Веско Михаиловић захвалио jе компаниjи ЦЕДИС коjа jе дошла на идеjу да распише конкурс за оваj проjекат.

“Ми смо конкурисали са проjектом “Еко пластеник” и вjеруjем да ће оваj конкурс бити додатна мотивациjа за неке будуће проjекте, али и мотивациjа да се сви запослени укључе у оваj проjекта како би га што успjешниjе спровели”, рекао jе Михаиловић.

Координатор проjекта JУ ОШ “Штампар Макариjе” Раjна Ивановић казала jе да је циљ њиховог проjекта “Зелена учионица на отвореном – Еко гумно” да омогући дjеци рад на отвореном.

“На таj начин желимо да покажемо колико животна средина утиче на боље услове за рад. Такође, желимо да дjеци покажемо на коjи начин треба да се опходе према животноj средини”, поручила jе Ивановић.

image

Енергиjа подвучено зеленом, ОШ Вук Караџић

- ЦЕДИС

Биљана Величковић из JУ ОШ “Вук Караџић” рекла jе да jе идеjа њиховог проjекта “Еко лабораториjа”, уређење школског дворишта, а све у циљу боље искоришћености тог простора.

Како jе навела, у припреми проjекта jе учествовао тим наставника коjи води клуб младих научника у школи.

Директорица JУ ОШ “Михаило Жугић” из Пљеваља, Душица Кнежевић, казала jе jе да су, приjе свега поносни што су као мања сеоска школа “стали раме уз раме са великим градским школама” са квалитеном одрађеним проjектом чиjи jе аутор професор разредне наставе Матиjа Зорић и координатор Еко школе.

image

Енергиjа подвучено зеленом, ОШ Михаило Жугић

- ЦЕДИС

Проjекат “Школско двориште као учионица на отвореном”, како jе навела, реализоваће се у дворишту матичне школе у Оджаку и подручне установе Боровица.

“Реализациjом проjекта планирамо да риjешимо неке проблеме, односно стављане у функциjу jедног диjела дворишта, коjе се налази иза школе и коjе jе неупотребљиво”, нагласила jе Кнежевић.

ЦЕДИС jе у сарадњи са Заводом за школство Црне Горе коjи спроводи  Међународни програм “Еко-школе”, расписао jе 20. септембра конкурс за проjекат из области заштите животне средине “Енергиjа подвучено зеленом”. Фонд за награде износио jе 15 хиљада еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:31