Са радионице у ОШ ”Никола Ђурковић” / -Школа
26/01/2022 u 14:26 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦГО: Имамо скупо, а лоше рангирано образовање, "Лучоноше" падају на пријемном на факултету

О квалитету луча најбоље говори података да у 2018. години 88 одсто лучоноша није положила пријемни испит на Медицинском факултету, истичу из ЦГО

Анализа коју је урадио Центар за грађанско образовање (ЦГО) је показала да су у Црној Гори, према резултатима ПИСА студије, постигнућа најбољих ученика из математике шест пута мања, из читалачке писмености 11 и науке 23 пута од просјека у развијеним државама свијета (ОЕЦД). Из ЦГО истичу да имамо скупо, а лоше рангирано образовање. Упозоравају да имамо праву инфлацију признања "Луча" од школске 2016. до 2017. године.

– У великом броју школа просјечна оцјена ученика је изнад четири, а број диплома "Луча" иде и до 50. У неким општинама на сјеверу број Луча иде и до 50 одсто од укупног броја матураната или полуматураната. Од школске 2016. до 2017. године број лучоноша у основним школама износи 4.037 или 14,3 одсто укупног броја ученика деветог разреда, док међу матурантима тај број износи 3.762, односно чак 15 одсто. О квалитету "Луча" најбоље говори података да у 2018. години 88 одсто лучоноша није положила пријемни испит на Медицинском факултету. Инфлација диплома "Луча" је у супротности са резултатима Писа тестирања. Црна Гора је међу најгоре категориснаим земљама и има испод 450 бодова. Резлутати тест ирања показују да само 1,8 одсто ученика достиже највише нивоу из математичке писмености, у читалачкој њих 0,8, а у научној 0,3. То показује да су постигнућа наших најбољих ученика шест пута мања из математике од просјека у државама ОЕЦД, из читалачке писмености 11 пута, а из нуке 23 пута. Буџет за 2022. годину Министарства просвјете, науке, културе и спорта, Завода за школство, Испитног центра и Центра за стручно образовање износи око 234.000.000 еура. Универзитет Црне Горе добија нешто више од 25,5 милиона еура – истичу из ЦГО.

Улагање у образовање доноси корист

Из НВУ Просвjетна заjедница истичу да је евидентно да улагање у науку и образовање, а самим тим и у људске ресурсе, доноси велику корист за поjединце и друштво у цjелини. Из НВУ су казали да поjединци коjи посjедуjу знања и вjештине представљаjу вриjедан ресурс и доприносе кохезиjи и развоjу друштва.

– Зашто се у Црноj Гори jош довољно не циjени образовање, остаjе питање коjе ћемо себи постављати и даље – навели су из тог НВУ.

Из НВУ Просвjетна заjедница Црне Горе поручили су да су, као организациjа са великим броjем чланова са коjима свакодневно комуницираjу, спремни за све изазове коjе доноси евентуални процес реформе школства.

Наставник географије и историје у ОШ "Павле Ровински" Слободан Савовић истиче да су планови и даље преобимни и конципирани на старомодан начин. Он истиче да нам је неопходна нова стратегија развоја образовања.

– То значи да се и даље форсира репродукциjа градива, тј. пуко провjеравање стеченог знања. Наставници и професори су претворени у административне раднике који, умјесто да предају, само уносе податке. Од ученика се тражи да складишти знање. Узрок jе недостатак нове стратегиjе образовања и прелазак на стандарде знања као збир употребних вjештина ученика. Ниjе више добро да ученици знаjу, него да употребљаваjу стечено знање То значи да као у филму "Не Гледаj горе", земљу уништаваjу незналице са знањем из мобилних телефона. Тако и код нас Црну Гору уништаваjу гласне незналице коjе већ годинама воде образовање. Већ смо у кошмарном стању. Сви са факултетима, а нема ко да нас лиjечи, учи, поправља ципеле. "Луче" се не jеду – поручује Савовић.

Недавно је Влада објавила извјештај у којем се наводи да образоавње у Црној Гори није на потребном нивоу и да петанестогодишњаци по знању заостају за вршњацима из држава Европске уније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:05