Татјана Јововић / -УЦГ
23/10/2021 u 17:41 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Група сарадника оптужује декана Филолошког факултета Јововић: Отпушта докторе наука због студената магистарских

Под изговором да се залаже за академску изврсност, Татјана Јововић се оглушуjе о законске и подзаконске прописе, омаловажава одлуке Виjећа и колега коjе су биле ангажоване у раду комисиjа за избор сарадника, кажу сарадници у настави

Група сарадника са Филолошког факултета у Никшићу тврди да их декан Татјана Јововић дискриминише и оглушује се о законске прописе јeр отпушта докторе наука, a умјесто њих ангажује студенте мастер студија. Јововићева, пак, истиче да је Вијеће код кандидата код којих је немогућ даљи уговорни ангажман игнорисало и карикирало норме и гласало руководићи се симпатијама. Група сарадника у допису који нам је достављен истиче да декан Татјана Јововић наводно континуирано омаловажава готово све категориjе запослених, што jе показала и тиме да одлуке Виjећа (дакле своjих колега) сматра ништавним и нерационалним. Сарадници истичу да их Јововићева оставља без посла, иако си испунилили неопходне услове да буду бирани у звање доцента и тиме им се продужи уговор у раду са Универзитетом.

– Поводом њене приче о "два спорна" сарадника коjа су тражила тумачење конкретног члана Закона о високом образовању, желимо да кажемо да су "двиjе спорне стране" заправо двиjе запослене особе у статусу сарадника са докторатом коjе су, у име свих сарадника у настави и на њихову молбу, потписале захтjев да се министарство коjе jе за то надлежно jасно одреди поводом члана поменутог закона, чиjим се произвољним тумачењем дискриминише ова категориjа запослених. Ради се, дакле, о члану закона коjи омогућава да људи попут Jововићеве отпусте оне коjи су испунили све обавезе да буду бирани у звање доцента и тиме продуже уговор о раду са Универзитетом. Управо ови људи имаjу референце коjе су, у поjединим случаjевима, довољне за избор чак и у звање ванредног професора. У закону нигдjе не постоjи клаузула коjом се спречава поновни ангажман сарадника са докторатом након истека уговора од пет година. Декан Татјана Јововић се под изговором залагања за академску изврсност, оглушуjе о законске и подзаконске прописе, омаловажава одлуке Виjећа и колега коjе су биле ангажоване у раду комисиjа за избор сарадника. Она очигледно не схвата да академска изврсност, између осталог, подразумиjева и поштење, одговорност и законито дjеловање. Занимљиво jе да Јововићева у свом обраћању тврди да доктори наука ниjесу егзотика него стандард на УЦГ, а затим таj стандард одржава тако што отпушта докторе наука и прима студенте мастер студиjа коjи ће изгледа да држе наставу и себи и колегама – наводе сарадници у настави.

И студенти докторских и магистарских имају иста права

Јововићева појашњава да су закони досад недвосмислено тумачени и примjењивани.

– Сарадници у настави се ангажуjу по уговорима на одређено вриjеме, чиjе jе траjање орочено, а продужавање уговора условљено jе њиховим правовременим извршавањем обавеза на постдипломским студиjама. Ти рокови су више него дупло дужи од идеалних, тако да подразумиjеваjу разне непредвиђене околности. Према члану 75 Закона о високом образовању, сарадник може бити студент мастер или докторских студиjа, а такође и доктор наука. Све три категориjе имаjу jеднако законско право да конкуришу за ова мjеста. Статутом УЦГ дефинисани су ближи услови, начин и поступак избора сарадника – казала је Јововићева.

Јововићева је у реаговању навела да се прећуткуjу правила коjа по сили закона окончаваjу могућност продужења сарадничких уговора, а коjа ни приjе њеног мандата нико ниjе доводио у питање. Она је саопштила да није изненађена начином на коjи jе под паролом "борбе за сараднике" наjављена jедна кандидатура за избор декана Филолошког факултета, а ни бескрупулозношћу коjом се одређена интересна група обрушила на њу.

– Конкурси су jавни и ниjе инкриминишућа радња ако их било ко помене. Декан има право да коначно предложи сараднике, а на неким факултетима комисиjе чак само констатуjу испуњеност формално-правних оквира, док декан врши избор. Декан ниjе талац комисиjа и виjећа. Доктори наука на универзитету нијесу егзотика, него стандард. Своjе знање и способности могу валоризовати и ван универзитета, што често и чине Виjеће Филолошког факултета jе у такозваним "спорним" случаjевима, тj. у вези са кандидатима код коjих jе немогућ даљи законити уговорни ангажман, игнорисало и карикирало норме и гласало руководећи се симпатиjама и емпатиjама и позиваjући се на предимензионирану социjалну угроженост колега – наводи Јововићева у реаговању.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 22:52