/ Игор Галић
19/09/2021 u 10:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Галић: Сви млади у ЦГ који су преминули од короне су били невакцинисани

Нико никада није рекао да вакцине 100 одсто штите, нити од заразе нити од леталних исхода, казаоје Галић

Од почетка августа до данас у Црној Гори је преминуло девет особа од двадесете до тридесет девете године и сви су били невакцинисани, показују подаци Института за јавно здравље.

- Управо је међу особама између 30 и 39 година процентуално и највише обољелих, а најмање вакцинисаних особа. Делта сој SARS.CoV-2 је показао карактеристику да оболијевају од тешких форми болести све млађе особе. Зато, нарочито у овом тренутку, подсјећамо на веома високу дјелотворност вакцина када је у питању спрјечавање теже форме болести и фаталних исхода. Нико никада није рекао да вакцине 100 одсто штите - нити од заразе нити од леталних исхода. Ипак, сва истраживања у свијету поклапају се са званичним подацима у Црној Гори: 86,5 одсто од укупног броја преминулих од 4. маја, када је почела масовна имунизација у Црној Гори, до данас били су невакцинисане особе док више од 90 одсто хоспитализованих и обољелих особа, такође, нијесу биле вакцинисане. Ови подаци се поклапају са подацима на глобалном нивоу- изјавио је директор ИЈЗЦГ, др Игор Галић.

С обзиром на то да је сада доминантан делта сој SARS-CoV-2 још контагиознији, а тежи облици болести па и смрти се јављају у популацији младих људи, значај вакцинације против ове болести је још већи.

- На крају крајева, позитиван став према вакцинацији уопште, а и према вакцинацији против КОВИД-19 инфекције, је одраз здравствене културе појединца и друштва- навео је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:09