Програм Media for All / - M.M., British Council
14/12/2021 u 12:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медиjи младих играjу кључну улогу у данашњем друштвеном животу у Црноj Гори

Млади новинари и новинарке диjеле искуства са програма Media for All

Представници омладинских медиjа и млади новинари и новинарке из Црне Горе састали су се први пут на догађаjу Media for All како би разговарали о позициjи младих новинара и новинарки и улози омладинских медиjа. Догађаj jе отворила Марина Рмуш испред Британског савjета и проjекта Media for All и упознала присутне о главним циљевим проjекта и компоненте за младе. Десет младих новинара и новинарки су учествовали у програмима за младе: менторство, стажирање у редакциjама, такмичење за младе новинаре и новинарке.

image

Програм Media for All

- M.M., British Council

Весна Зековић, новинарка РТВ Подгорица, модерирала jе дискусиjу на коjоj су полазници програма имали прилику да подиjеле своjе искуство и изнесу ставове о темама коjе су важне за младе у Црноj Гори.

Младе новинарке Андреа Jелић и Ђурђа Радуловић, заjедно са колегиницом из Албаниjе, су биле дио тима на Регионалном такмичењу и креирале су причу о менталном здрављу. Андреа jе описала како jе сам процес писања приче текао: „Прву недјељу фокусирале смо се на читање већ обjављених чланака на ову тему, затим на разговор са стручњацима и интервjуисање особа коjе имаjу проблема са менталним здрављем. Драго ми jе што смо успjеле и да од свог текста направимо мини видео причу на ову тему. Посебно бих истакла предусретљивост наше менторке, коjа нам jе изузетно помогла да склопимо причу. Такође, похвалила бих и само искуство на такмичењу младих новинара и новинарки “Media for All” коjе jе за мене веома значаjно.

image

Програм Media for All

- M.M., British Council

Ђурђа Радуловић jе додала како jоj jе искуство веома значаjно и због дружења и због велике међународне сарадње. Менторку jе описала као веома посвећену. Истакла jе да jе главна теза у њиховом раду била та да млади на Западном Балкану коjи имаjу проблема са менталним здрављем, немаjу довољно новца, а да желе да се лиjече, те и да немаjу вjеру у институциjе. Веома jе срећна постигнутим, рекавши да им jе менторка изузетно помогла како да направе причу што креативниjом и занимљивиjом.

Медији да буду финансиjски отпорниjи

Програм Media for All ради са новинарима и новинаркама, уредницима и уредницама, власницима и власницама и публиком широм Западног Балкана (Албаниjа, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Сjеверна Македониjа и Србиjа).

- Подржавамо медиjе да буду финансиjски и структурно отпорниjи, побољшаjу родну равноправност на радном мjесту и омогућимо им да производе квалитетниjи, релевантниjи, родно осjетљиви садржаj коjи привлачи и ангажуjе нову публику, укључуjући жене, младе и маргинализоване групе - навели су из British Council-а.

Милица Жугић из портала Млади Никшића истакла да су у менторским сесиjама имали изузетну прилику да науче о одрживости, fundraisingu, gender policy-у, ангажованом новинарству и аналитици. “Менторство jе jош у току те сматрам да jе наш рад унаприjеђен. Посебно сам захвална овом програму због нових контаката. Ово сматрам одличном приликом jер се нико до сада ниjе бавио омладинским медиjима и нико им у нашем региону ниjе посвећивао пажњу. Требамо више оваквих проjеката, али да се рад са нама коjи смо били дио проjекта не запостави.”

image

Програм Media for All

- M.M., British Council

Заjеднички закључак jе био да су изазови с коjима се суочаваjу млади новинари/ке и омладински медиjи слични у свим земљама региjе и да проjекти попут овог помажу младим новинарима и новинаркама да се повежу, науче више и покриjу теме од jавног интереса у циjелоj региjи.

Додатне информациjе:

Програм Media for All усмjерен jе на унапређење капацитета медиjа младих за израду квалитетног, релевантног, етичког и родно осjетљивог садржаjа, повећање интересовања и ангажовања младих у медиjима на локалном нивоу и олакшавање регионалног умрежавања младих у медиjима.

Програм Media for All подржава младе новинаре и новинарке и медиjе коjи се баве младима кроз активности у оквиру програма за обуку младих новинара и новинарки, менторства за одабране медиjе младих и организациjу регионалног такмичења младих новинара и новинарки у оквиру ког су новинари радили у трочланим тимовима на креирању приче о теми коjа занима њихову генерациjу.

У сарадњи са Mediacentrom из Сараjева, осмислили смо прилагођени програм инструменталног менторства за медиjе младих на Западном Балкану. Од септембра до новембра 2022, медиjи ће радити са искусним медиjским професионалцима на разним темама коjе обухватаjу њихове свакодневне активности.

Граде везе, разумиjевање и повjерење између људи

British Council jе међународна организациjа Уjедињеног Краљевства за културне односе и могућности образовања.

- Градимо везе, разумиjевање и повjерење између људи у Уjедињеном Краљевству и другим земљама кроз умjетност и културу, образовање и енглески jезик. Прошле године смо директно досегли преко 80 милиона људи и укупно 791 милион људи укључуjући онлине, емитовања и публикациjе - наводе из British Council-а.

Организација је пснована 1934. године. У питању је британска добротворна организациjа коjом управља Краљевска повеља и jавно тиjело Уjедињеног Краљевства. Примају 15 посто основног гранта за финансирање од владе Уjедињеног Краљевства.

Програм Media for All нуди програме стручног менторства, обуке и подршку локалним и регионалним медиjима са циљем успостављања дjелотворниjе сарадње између медиjа и њихових читалаца, слушалаца и гледалаца. Циљ jе промоциjа квалитетног, етичког, родно осjетљивог садржаjа и оjачавање гласа жена, младих и недовољно заступљених заjедница. Радећи са новинарима и новинаркама, уредницима и уредницама и публиком широм региона Западног Балкана, програм пружа прилагођену подршку у развоjу пословања, унапређуjе двосмjерну комуникациjу са грађанима и медиjима и подржава медиjе младих и новинаре и новинарке на Западном Балкану.

British Council у сарадњи са Балканском мрежом истражног новинарства (БИРН), Thomson Foundation и INTRAC (Међународни НВО центар за обуку и истраживање) реализуjе програм Media for All коjи финансира Влада Велике Британиjе.

Западни Балкан (Албаниjа, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Сјеверна Македониjа и Србиjа)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:38