/ JAVNO OBRACANJE PROSVJETNIH RADNIKA-IVAN PETROVIC-IPE
04/02/2022 u 08:20 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МПНКС: У току процедура за избор новог руководства у око 150 образовних установа

У вези са тренутном процедуром за избор директора указали смо министарству и на могуће кршење одредби Закона о раду у дијелу поштовања рока за избор, након обjављеног конкурса, истиче Драшковић

Из Министарства просвјете, науке, културе и спорта (МПНКС) "Дану" је саопштено да је у току поступак за избор директора у око 150 образовних установа по основу јавних конкурса. Из Синдиката просвјете, с друге стране, упозоравају за "Дан" да је могуће кршење одредби Закона о раду у вези поштовања рока од 45 дана за избор директора након објављеног конкурса. Министарство је у јулу именовало вршиоце дужности у свим образовним установама, које су биле дужне да у року од пола године распишу конкурсе за именовање директора. Умјесто именовања директора на период од четири године по конкурсу, министарство је средином јануара продужило в.д. мандате садашњим челницима, а у једном броју школа именовала нове вршиоце дужности. У синдикату сматрају да је то изазвало конфузију и да ни они не знају о чему се прецизно ради. Преко 200 директора школа и вртића смијењено је средином јула након што им је мандат истакао по сили измијењеног Општег закона о образовању и васпитању. Већина бивших директора школа и вртића тужило је министарство због неосноване смјене.

– У току jе поступак за избор директора по основу jавних конкурса. Одлука коjа се донесе након окончаног поступка подразумиjева именовање директора на мандат од четири године. Општим законом о образовању и васпитању jе предвиђено да министарство може да тражи мишљење наставничког виjећа, док наставничко виjеће може да да мишљење у року од 15 дана. Дакле, тражење, односно давање мишљења не представља обавезу ни за министарство нити за наставничко виjеће. Међутим, министарство од наставничког виjећа свих школа тражи мишљење иако оно ниjе обавезуjуће – истичу из министарства.

Нова опрема за Образовни центар

Директорица Директората за терцијално образовање у Министарству просвјете, науке, културе и спорта, Неда Ојданић посјетила је ЈУ Образовни центар Плужине, чија дјелатност обухвата предшколско, основно образовање и васпитање и средње опште и стручно образовање и смјештај, исхрану и васпитање ученика. Приликом посјете овој комплексној образовној установи, Ојданићева је заједно са директором ЈУ Образовног центра Плужине Гораном Гојковићем обишла недавно реновирану спортску салу и остале просторије објекта, које су током јануара опремљене новим намјештајем, опремом и уређајима, финансираним од стране МПНКС, у сарадњи са Општином Плужине и Омудсманом.

Ојданићева је изразила огромно задовољство због залагања и помоћи МПНКС овој установи, како би се на адекватан начин задовољиле потребе ученика и дјеце која бораве у њој.

– Изузетно ми је драго што смо овом подршком дјеци и ученицима Образовног центра у Плужинама обезбиједили боље, љепше и удобније услове живота и образовања. Актуелне активности министарства имају за циљ систематско обезбјеђивање најбољих услова за развој образовања и креирање што пријатнијег амбијента који би им, на неки начин надомјестио топлину кућног дома – каже Ојданићева.

Предсједник Градског одбора Синдиката просвјете Јован Драшковић оцијенио је за "Дан" да желе да се коначно заврши избор директора и да наставници активно учествују.

– Процедура за избор директора ниjе одрађена током шест мjесеци мандата вршилаца дужности, па су им продужили в.д. мандате. Сада они раде на избору директора. Измjеном закона из маjа прошле године предвиђено jе и изjашњавање наставничког виjећа, али jе таj став закона недоречен и ниjе оно за шта се синдикат залаже. Ми не желимо изjашњавање виjећа форме ради, већ активно учешће у избору наjквалитетниjег од приjављених кандидата. У вези са тренутном процедуром за избор директора указали смо министарству и на могуће кршење одредби Закона о раду у вези поштовања рока за избор, након обjављеног конкурса. У случају кршења рока по конкурс од 45 дана можемо имати додатни проблем. То може бити повод за тужбе кандидата који не буду изабрани у том периоду – истиче Драшковић.

Веће припреме за учионицу

Вукчевићева наводи да су наставници и професори под додатним притиском због скраћених чласова и епидемије.

– За час од 30 минута припреме су много дубље и садржаjниjе и много више времена одузимаjу. Ту се мора испланирати сваки минут часа, па су ти садржаjи у неком диjелу и пречишћени од сувишних, нећу рећи, небитних чињеница. Замислите како изгледаjу часови наставника разредне наставе, колико ту треба обавити припрема за часове, колико jе ту креативности потребно да би се програм испоштовао. Колико jе ту воље неопходно уложити да би се таj узраст ученика прилагодио школским обавезама. Наставник има аутономиjу у одабиру метода и облика рада у настави и он jе таj коjи сам креира своj час и наравно он сноси одговорност за квалитет рада на часу. Зато се мора констатовати да се не губи на квалитету, можда само на количини градива, и то за онаj дио за коjи наставник проциjени да jе, можда, за ученике сувишан – наводи Вукчевићева.

Потредсједница Синдиката просвјете Станка Вукчевић казала је за "Дан" да је имају конфузну ситуацију када је у питању избор директора. Она наводи да су установе, уколико се не изабере директор у року до 45 дана од расписивања конкурса, дужне да распишу нови конкурс.

– Одлука по конкурсу се мора дониjети у року од 45 дана од расписивања, ако конкурси ниjесу риjешени у том периоду мораjу се расписати нови. В.д. директора су расписали конкурсе још прије Нове године и мислим да је великом броју школа тај рок од 45 дана истекао. Не знамо да ли се они сада поново бирају јер се на конкурс нико није јавио и нико није постављен. Наставничка вијећа се изјашњавају о предложеним кандидатима, на примјер, у мојој Трговинској школи колеге су се изјашњавале прије два дана о два кандидата која су се пријавила – казала је Вукчевићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:06