korona apoteka apoteke / -LAZAR RUZIC
08/02/2022 u 15:27 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неке апотеке обуставиле издавање љекова на рецепт

Из Фонда за здравстевно осигурање "Дану" су саопштили јуче да приватним апотекама за децембар дугују 2.035.364 еура

Држава приватним апотекама дугује два милиона еура за љекове које су осигураници Фонда за здравствено осигурање Црне Горе подигли на рецепт, потврђено је јуче "Дану". Неке приватне апотеке обуставиле су издавање љекова на рецепт, док у другима фале поједини медикаменти, што грађанима, посебно онима у старијој животној доби, отежава набавку терапије.

– Чекамо да нам држава измири дуговања за издате љекове на рецепт, објашњење је које су претходних дана давали грађанима у апотеци "Петановић". Такође, провјеравали су "да ли је остало нешто од прописаних љекова", што није био случај, јер, како кажу, "не врше нове набавке, док им се не измире дугови".

Апотека "Бену" код Дома здравља у Блоку пет није радила претходних дана, а на вратима је обавјештење да ће данас почети са радом. Иста апотека на другој локацији издаје љекове на рецепт.

Грађани кажу да у приватним апотекама, што раније није био случај, не могу да добију све прописане терапије.

Ипак, апотеке државне установе "Монтефарм" су ових дана добро снабдјевене.

Јачање Монтефарма

Из Фонда подсјећају да су увели новину којом једно правно лице или веледрогерија може да издаје љекове само у двије апотеке.

– Од октобра када jе смањен броj приватних апотека коjе издаjу љекове на рецепт, ниjе било несташице љекова, свjедоци смо да нема ни гужви испред самих апотека. Трудимо се да оjачамо Монтефарм, а да упоредо са тим процесом у партнерском односу са оптималним броjем приватних апотека омогућимо свим осигураницима лако, доступно и правовремено издавање љекова на рецепт. Одлучни смо да у науму да заштитимо државу и новац пореских обвезника и да тим новцем подигнемо ниво здравствене заштите, и у тоj намjери нас неће поколебати било каква писања, ма из ког мотива писана и на било чиjи наговор – казали су из ФЗО.

Из Фонда за здравстевно осигурање "Дану" су саопштили јуче да приватним апотекама за децембар дугују 2.035.364 еура и да нијесу обавијештени о престанку издавања медикамената грађанима. Проблем са неисплаћеним обавезама приватним апотекама датира од октобра када су приватне апотеке затражиле да им се исплате дуговања за љекове, а у децембру су упозорили да им је угрожено пословање и да неће моћи да набављају љекове због дуга. У међувремену је Фонд платио око 7.000.000 еура дуга за љекове који су издали приватници. Фонд је у октобру прошле године потписао нове уговоре са 120 приватних апотека којима је омогућена издавање љекова на рецепт.

– Фонд за здравствено осигурање Црне Горе ниjе добио писано обавjештење о стопирању издавања љекова на рецепт. Уговором jе дефинисано да jе апотека дужна да обезбеђуjе цjелокупан уговорени асортиман љекова у складу са Листом љекова, а такође дефинисано jе и да су оправдани случаjеви када апотека ниjе у могућности да изда одређени лиjек услед обjективних разлога или уз писано обавjештење Министарства здравља, коjе jе и надллежно за доношење Листе љекова. Дуговања Фонда према приватниим апотекама на данашњи дан износе 2.035.364,89 еура, и то за децембар 2021. године, коjа иначе доспиjаваjу на плаћање у фебруару 2022. године. Сва претходна дуговања, сем наведеног, измирена су закључно са 30.11.2021. године. Фонд ће настоjати да обавезе измируjе и у наредном периоду, у складу са расположивим средствима, уговорним партнерима за услуге плаћања љекова на рецепт – истичу из Фонда.

Из Фонда наводе да је пракса показала да осигурана лица несметано остваруjу права на љекове, и поред наjава да ће бити проблема за реализациjу истих.

– Циљ ове установе jе да се обезбиjеди доступност и континуитет здравствене заштите, што свjедоци смо ниjе нарушено ни смањењем броjа уговора са приватним апотекама – додају из Фонда.

Према подацима Фонда у 2021. години је на позициjи снабдиjевање љековима и медицинским средства на рецепт приватним апотекама опредиjељена средства у износу од 17 милиона, колико jе износила рекодна потрошња за ту намјену и 2020. године.

Поjаснили су да су, препознаjући да потрошња љекова расте, опредиjелили више новца за ову намjену у односу на планирана средства лани, иако jе било за очекивати да ће потрошња падати с обзиром на то да су ове године набављене вакцине против вируса корона и започета масовна вакцинациjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 00:46