/ илустрација: Виши суд
22/09/2021 u 10:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обезбијеђен простор за дјецу у судовима и тужилаштву

Просторије прилагођене дјеци дизајниране су и опремљене тако да смање стрес и подстакну дјецу да испричају своје приче

Врховни суд и Врховно државно тужилаштво Црне Горе обезбиједили су просторе прилагођене дјеци у три основна суда и три државна тужилаштва. Сваке године, како се наводи, неколико стотина дјеце у Црној Гори долази у контакт са законом, као жртве или свједоци злочина, док се најмање хиљаду судских предмета односи на дјецу и њихова права.

Просторије прилагођене дјеци дизајниране су и опремљене тако да смање стрес и подстакну дјецу да испричају своје приче.

- Обезбјеђивање просторија прилагођених дјеци дио је текућих реформи које имају за циљ јачање владавине права у складу с Поглављем 23, једним од најважнијих услова за приступање Евроспкој унији- каже се у саопштењу.

Просторије за дјецу се налазе у три основна суда (Подгорица, Никшић и Бијело Поље) и три државна тужилаштва (Основно државно тужилаштво у Беранама и Подгорици и Више државно тужилаштво у Бијелом Пољу).

Како би сва дјеца имала приступ правосудном систему прилагођеном дјеци, Црна Гора мора обезбиједити ову врсту просторија прилагођених дјеци у преосталих 12 основних судова и 11 државних тужилаштава. Прве просторије за дјецу отворене су уз подршку Норвешке амбасаде и УНИЦЕФ-а у Црној Гори.

Норвешки амбасадор Јøрн Еугене Гјелстад је казао да га радује што се овај пројекат проширио и на друге градове у Црној Гори, попут Никшића, Бијелог Поља и Берана.

- Надам се да ће наша постигнућа инспирисати Владу Црне Горе да их додатно прошири на још више градова- поручио је Гјелстад током посјете првим просторијама прилагођеним дјеци које су уведене у црногорски правосудни систем.

Шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Хуан Сантанде је подсјетио да Конвенције Уједињених нација о правима дјетета јасно каже да дјеца која су у стању да формирају своје ставове имају право да учествују и слободно их изражавају у свим судским и управним поступцима који утичу на њих.

-Морамо створити услове да подржимо сву дјецу у Црној Гори да остваре ово право а да при томе не доживе нове трауме- поручио је Сантанде.

Представник Министарства правде, људских и мањинских права Момир Јауковић је казао да су опремањем просторија правосудних органа по мјери дјетета предузети значајни кораци на обезбјеђењу услова за једнак приступ правди за сву дјецу.

Он се захвалио УНИЦЕФ-у и Влади Краљевине Норвешке на безрезервној подршци у имплементацији пројектних активности, уз увјерење да ће подршка међународних партнера бити настављена и у будућем периоду.

- То је од изузетног значаја за остваривање приоритета из преговарачког поглавља 23- оцијенио је он.

Предсједница Основног суда у Подгорици Жељка Јововић је казала да у унапређењу поступка по мјери дјетета, судови имају кључну улогу у заштити права и интереса дјеце која долазе у контакт са законом.

- Креирање адекватног простора у суду важан је корак напријед у свеобухватнијој заштити и квалитетној промоцији права дјеце у Црној Гори- истакла је она.

Вршилац дужности руководиоца Основног државног тужилаштва у Подгорици Никола Боричић је рекао да је сигуран да ће нова опрема допринијети лакшем спровођењу радњи поготово у поступцима гдје су малољетници жртве кривичног дјела, а све у циљу њихове заштите.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:46