/ ilustracija dan arhiva
24/09/2021 u 09:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Обука здравствених радника за пружање подршке у процесу одвикавања од пушења

Једна трећина одраслих и 10 одсто адолесцената у Црној Гори конзумира дуванске производе, а више од 40 одсто грађана Црне Горе изложено је дуванском диму у јавним просторима

У Подгорици је завршена тродневна обука за пружање подршке у одвикавању од пушења којој су присуствовали представници примарне здравствене заштите.

- Обуку је организовало Министарство здравља уз подршку Свјетске здравствене организације као наставак активности на плану процјене статуса имплементације обавеза из Оквирне конвенције за контролу дувана. Одабрани љекари, медицинске сестре, психолози и социјални радници из Центара за подршку, похађали су радионице како би стекли додатне вјештине и компетенције за пружање подршке у одвикавању од пушења. Медицински кадар који је прошао обуку, стечена знања ће у наредном периоду преносити колегама са територије цијеле државе- наводе у саопштењу.

Једна трећина одраслих и 10 одсто адолесцената у Црној Гори конзумира дуванске производе, а више од 40 одсто грађана Црне Горе изложено је дуванском диму у јавним просторима. Чак 86 одсто њих не сматра да је опасно када су дуванском диму изложени у својим домовима. 

Подаци указују да је преваленца пушења у Црној Гори изнад просјека европског региона, са растућим трендом међу женама и млађом популацијом. Отежавајућа околност је и то што се статус пушача не евидентира увијек као фактор ризика, као и чињеница да никотинска супститутивна терапија није до сада била на позитивној листи Фонда здравственог осигурања. 

- Конзумација дуванских производа је дубоко укоријењена у нашој традицији што је често било и одређена врста оправдања за недовољно учинковите акције које би довеле до смањења пушења. Међутим, мишљења сам да смо на добром путу да се, уз подршку СЗО-а, на прави начин ухватимо у коштац с овим проблемом и подигнемо свијест о значају системске и стручне подршке која је од пресудног значаја за искоријењивање ове штетне навике- подвукла је др Ивана Зивковић, В.Д. генералне директорице Директората за јавно здравље и програмску здравствену заштиту, који је један од партнера у овом важном пројекту.

- Дневни обим посла и недовољно кадра, али и недовољна “покривеност” овог изазова кроз систем формалног образовања здравствених радника, разлози су изостанка адекватног одговора. Увјерена сам да ће спроведена обука оснажити капацитете примарне здравствене заштите у пружању подршке пацијентима у процесу одвикавања од пушења - истакла је Мина Брајовић, шефица канцеларије Свјетске здравствене организације у Црној Гори. 

Брајовић је, такође, поздравила то што Министарство здравља промовише системски приступ у рјешавању овог проблема. Посебно је нагласила подршку СЗО-а у процесу ревизије основне, тзв. “позитивне” листе љекова, како би се на њу, по први пут, укључила никотинска супститутивна терапија. 

Др Смита Дешпанде, ескперт СЗО за борбу против никотинске зависности и предавач на овом тренингу објашњава “Одвикавање од пушења је захтјевно, али није немогуће. Уз професионално савјетовање, подршку породице и пријатеља, овај процес је битно олакшан.”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:46