Влаховић / -Фото: Фејсбук
13/04/2022 u 20:25 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пљуште притужбе на КЦЦГ: Један пацијент колоноскопију чека до октобра, другоме пријећено

Драгоjе Влаховић пријавио је КЦЦГ и министарству индиректне пријетње, које је, како тврди, добио од љекара

Читаоци "Дана" који су се јуче обратили нашој редакцији доставили су нам различите притужбе на особље и рад Клиничког центра Црне Горе у Подгорици (КЦЦГ).

Осим на немогућност да прије октобра закажу неопходне и хитне прегледе у овој установи, жалили су се и да им је индиректно пријећено, што је пријављено установи и Министарству. Такође, примједбе су имали и због, како тврде, чињенице да не ради рендген апарат у Ургентном центру, па их на снимања шаљу по одјељењима Клиничког центра.

Из КЦЦГ су одговорили једино на питање поводом квара апарата у Ургентном, истичући да ниједан пацијент није трпио због застоја у раду рендгена, за који се чека испорука чипа из иностранства.

image
-FOTO: KCCG.ME

Подгоричанка Татјана Вујовић, сестра пацијента Т.Ћ., казала је за "Дан" да од петка 8. априла безуспјешно покушавају да закажу колоноскопију (снимање дебелог цријева) и да су им у амбуланти на Поликлиници казали да први слободан тремин имају тек у октобру.

– Мој брат који има 50 година оперисао је карцином дебелог цријева у Београду и савјетовали су му да контролу обави у КЦЦГ. Пошли смо прво у КЦЦГ и покушали да закажемо преглед у амбуланти, али су нам казали да то може једино да обави изабрани љекар. Упутили смо се онда у Дом здравља, гдје су нас информисали да слободних термина нема у наредним мјесецима. Јуче сам поново била у Поликлиници, гдје је више од десет пацијената покушавало да закаже снимање, али су нам само кратко казали да на гастроентрологији немају термина. Сви смо били огорчени. Мој брат не може да ради и нема од чега да плати снимање у приватној ординацији које кошта око 200 еура и због тога и не може да обави редовну контролу – каже огорчена Татјана Вујовић.

Предсjедник НВО Приjатељи животиња Подгорица Драгоjе Влаховић саопштио је да је, након притужбе да са вишеструким преломом ноге шест дана чека на операцију, један од љекара то прокоментарисао на друштвеним мрежама ријечима: "Како стигне казна за преваре, има Бога". Влаховић је пријавио КЦЦГ и Министарству да је љекар, са којим тврди није у добрим односима, поменуту реченицу поставио уз његову фотографију.

– Како се већ шест дана налазим у Клиничком центру, чекаjући на оперативни захват због тешког троструког прелома ноге, своjе незадовољство понашањем љекара коjи jе jуче требало да ме оперише, па изненада одустао, обjавио сам на моjим друштвеним мрежама. Таj текст искористио jе господин љекар коjи асистира у операционоj сали, гдjе треба да ме оперишу наредних дана, како би уз моjу фотографиjу додао текст следеће садржине: "Како стигне казна за преваре, има Бога". Подсjећам да са поменутим нијесам у добрим односима, те да jе он требао да асистира приликом моjе операциjе, али сам се ипак надао да ће се као здравствени радник придржавати Хипократове заклетве, те да ће своj посао обавити професионално, без обзира на несугласице коjе имамо. Међутим, након његове обjаве, са пуно разлога страхуjем за своj живот, jер jе горе наведени очигледно све, само не љекар – навео jе Влаховић.

За дан обавили 116 снимања

Само у последњем дежурству, од понедjељка од 15 сати до седам јуче уjутру, у Центру jе урађено 116 различитих прегледа, казали су из КЦЦГ додајући да то доказују подаци из дежурства.

Осим тога, како су навели, сваки пациjент у УЦ, коjи jе суспектан на ковид-19, прима се након урађеног теста на вирус корона.

– С обзиром на то да jе КЦЦГ наjвећа здравствена установа и да jе наша примарна обавеза да збринемо све наше пациjенте, са ковид позитивним пациjентима поступа се у складу са процедурама лиjечења обољелих од вируса корона – наводи се у саопштењу.

Према његовим риjечима, о поменутом догађаjу и "недопустивом преступу" здравственог радника јуче ујутру jе, како каже, "писаним путем обавиjестио управу Клиничког центра, као и Министарство здравља".

– Позивам их да поменутог наjстроже казне, због каљања часног љекарског позива, као и да ми гарантуjу сигурност док год се налазим на лиjечењу у поменутоj установи. Уколико се, пак, то не деси, бићу принуђен да прекинем узимање хране, воде и неопходне терапиjе, све док неправда не буде исправљена, а поменути не буде санкционисан – додао jе Влаховић

Из КЦЦГ "Дану" су саопштили да ниjедан пациjент, а посебно не хитни, ниjе трпио због тренутног застоjа у раду рендген апарата у Ургентном центру (УЦ), коjи jе у сервисном року, али се чека испорука чипа из иностранства.

– У центру за РТГ диjагностику прошле године урађено 130 хиљада прегледа, што jе за седам хиљада више него 2019. Током прошле године, упркос наjjачем удару вируса корона, успjели смо да реализуjемо рекордан броj прегледа. У односу на 2019, коjу jе обиљежио редован рад, када jе у Центру за РТГ диjагностику прегледано укупно 123 хиљаде пациjената, током кризне прошле године таj броj jе за чак седам хиљада већи – наводи се у саопштењу.

Како су навели, таj резултат су остварили 21 радиолог и 44 техничара у зони зрачења у оквиру свих организационих jединица у Центру.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 14:45