Драгослав Шћекић / - Архива
24/12/2021 u 06:41 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шћекић: Тужилаштво да испита ко Монтефарм води у стечај

Из Фонда објашњавају да jе цjелокупни буџет Монтефарма за 2021. годину 68 милиона еура, од чега обавезе према „Глосариjу” износе 61 милион

Из Фонда за здравствено осигурање Црне Горе (ФЗОЦГ) позвали су тужилаштво да испита ко је и како довео здравствени систем у подређен и контролисан положај, а све у циљу стечаја и приватизације државне апотекарске установе Монтефарм. Из Фонда, на чијем је челу Драгослав Шћекић, „Дану“ су саопштили да су претходна руководства Монтефарма, Министарства здравља и Фонда довели државну апотекарску установу малтене до стечаjа. Указују да је ситуација таква да Монтефарм не може вршити увоз, већ све љекове мора да купуjе од веледрогериjе „Глосариj“, која је по том основу фактурисала 114.000.000 еура у претходне двије године.

Иако се грађани жале да у појединим апотекама нема одређених љекова за висок крвни притисак и болести срца, из Фонда тврде да нема несташица и да су установе добро снабдјевене.

– Очекуjемо да се тужилаштво укључи и испита како jе здравствени систем дошао у подређен и контролисан положај од стране веледрогериjа, а све у циљу довођења Монтефарма у стечаj и његовог приватизовања. Држава мора да покаже снагу у односу на оне коjи су осилили уз претходну власт. Сваки покушаj заустављања снабдиjевања љековима мора се сматрати саботажом државе и на то се мора адекватно одговорити ако се деси. Тврдње из приватних апотека да jе несташица љекова присутна и да осигурана лица не могу подићи лиjек на рецепт потпуно су неосноване. Апотеке су добро снабдjевене, не постоjи несташица, а и свjедоци сте да испред апотека нема гужви, што само показуjе исправност наше одлуке да уђемо у реформу овог диjела здравственог система. У овом тренутку имамо редовно снадбиjевање љековима, коjе ниjе угрожено дуговима насталим у претходном периоду. Континуирано снабдиjевање љековима у Црноj Гори jе приоритет, Фонд за здравствено осигурање, заjедно са Министарством здравља, Монтефармом и Министарством финансиjа, чини све да то тако и остане. Грађани мораjу бити упознати да су одређене веледрогериjе практично ставиле Монтефарм у талачки положаj тако што су преузеле увоз малтене свих љекова, тако да Монтефарм сада не набавља љекове директно од произвођача, већ код веледрогериjа у Црноj Гори.

Оптимизоваће потрошњу

У Фонду планирају да поменуте дугове ријеше у сарадњи са Министарством финансиjа.

- То ћемо урадити тако што ће се партнерски увећати буџет Фонда до нивоа коjи неће значаjниjе оптеретити државни буџет, а уз то ћемо у наредном периоду, у границама могућег, оптимизовати потрошњу, наравно не на штету осигураника Фонда. У сталноj смо комуникациjи са Министарством финансиjа по питању праћења неизмирених обавеза и нема сумње да ћемо заjедничким снагама тражити наjбоља рjешења за нагомилане проблеме из претходног периода. Без обзира на недостаjућа средства, чинимо све што jе у нашоj моћи да не дође до било каквих сметњи у спровођењу здравствене заштите – истичу из Фонда. 

Претходна руководства Монтефарма, Министарства здравља и Фонда за здравствено осигурање довела су Монтефарм малтене до стечаjа и у ситуациjу да не може вршити увоз, већ да љекове купуjе од, на примјер, веледрогериjе „Глосариj“, и то у 2020. години у износу од цирка 53 милиона, а у овој цирка 61 милион – саопштили су из Фонда.

Подсјећају да jе цjелокупни буџет Монтефарма за ову годину 68 милиона еура, од чега обавезе према „Глосариjу“ износе 61 милион.

– Тиме jе створена потпуна зависност читавог здравственог система од пар веледрогериjа. Велики дио веледрогериjа jе, поред примарног статуса, веома добро и плански организовао и малопродаjу, као и отварање нових апотека, како би на таj начин преузеле контролу и на овом нивоу и тиме до краjа успоставиле контролу над снабдиjевањем љековима у Црној Гори. Оно што jе нови менаџмент Фонда започео, а сигурно ће бити препознато као добра пракса jер су бенефити већ диjелом видљиви, jесте да власници више апотека са Фондом могу закључити уговор за двиjе апотеке на териториjи општине Подгорица, а у осталим општинама искључиво за jедну апотеку, уз jачање Монтефарма као државне здравствене установе. Такође, у цjелости ослобађамо jавни здравствени систем вишегодишњих ланаца. Апотекама коjе су у уговорном односу са Фондом прекинута jе кадровска политика коjа jе вођена у претходном периоду, jер од тренутка закључења уговора дипломирани фармацеут jе обавезан до краjа уговорног односа, што ћемо, уз сарадњу са Министарством здравља, свакако контролисати – истакли су из Фонда.

Подсјећају да су на јавном позиву закључили уговоре са 120 апотека, чиме jе обезбиjеђен цjелокупан асортиман љекова са листе љекова, а све у циљу редовног и континуираног снабдиjевања осигураних лица љековима.

– У складу са индикациjама дефинисаним листом љекова и са уредно прописаним рецептом од стране изабраног доктора, лиjек се може узети у апотекама са коjима Фонд има закључен уговор. Уколико лијек ниjе саставни дио поменуте листе, осигурано лице не може извршити набавку потребног лиjека на терет средстава обавезног здравственог осигурања. Надаље, у сарадњи са Министарством здравља и Министарством финансиjа, Фонд ће настоjати да обезбиjеди недостатна средства за набавку и дистрибуциjу љекова и медицинских средстава, како би цjелокупни здравствени систем несметано функционисао, а све у циљу очувања здравља грађана – поручили су из Фонда.

Саопштили су нам и да приватним апотекама тренутно дугују 7.591.000 еура због сложене наслијеђене финансијске ситуације.

– Када говоримо о измиривању обавеза према приватним апотекама а за потребе издавања љекова на рецепт, треба имати у виду два фактора: да jе у првих пола године финансирање здравственог система вршено кроз привремено финансирање, што jе довело до утрошка средстава на овоj позициjи од око 65 одсто од укупно опредиjељених средстава за 2021. годину за ову намjену, а као други фактор истичемо увећану потрошњу љекова условљену пандемиjом вируса ковид-19. Услед повећане потрошње љекова и приjевременог пуштања средстава са ове позициjе приватним апотекама, неизмирене обавезе по овом основу на 23.12.2021. године износе 7.591.411,22 еура.

Функционисање система ниjе угрожено. Нови менаџмент Фонда за здравствено осигурање Црне Горе jе, и поред сложене наслиjеђене финансиjске ситуациjе узроковане дуговима претходног менаџмента, успио да редовно сервисира потребе здравственог система Црне Горе – саопштено нам је из Фонда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 21:52