Са сједнице Управног одбора / -Ректорат
16/06/2021 u 07:45 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Универзитет одбио предлог да Бјелица буде декан

На ово мишљење, члановима Управног одбора достављен jе приговор коjи потписуjу запослени Факултета за спорт и физичко васпитање и представници студената, као и одговор професора Бjелице, истичу из Ректората

Управни одбор Универзитета Црна Горе (УЦГ) није подржао предлог вијаћа Факултета за спорт и физичко вапистање у Никшићу да се за декана те установе изабере доскорашњи предсједник УО, професор Душко Бјелица. Из УЦГ истичу да је сjедници УО УЦГ, коjом jе предсjедавала Раjка Глушица изостала подршка за именовање Бјелице на функцију декана за мандатни период 2021-2024. године.

Бјелица је прије руковођења УЦГ, дуго времена био декан управо Факултета за спорт. УО УЦГ предсједавао је до 27. jануара ове године, када је поднио оставку на ту функцију. Бјелица је приликом избора за новог предсједника УО гласао за именовање Глушице.

– Кандидатура професора Бjелице ниjе добила потребну већину гласова укупног броjа чланова УО УЦГ, а вршилац функциjе ректора проф. др Владимир Божовић jе дао негативно мишљење уз образложење коjе се односи на раниjи рад професора Бjелице на мjесту декана Факултета за спорт и физичко васпитање и предсjедника Управног одбора УЦГ. На ово мишљење, члановима Управног одбора достављен jе приговор коjи потписуjу запослени Факултета за спорт и физичко васпитање и представници студената, као и одговор професора Бjелице – истичу из Ректората.

Из УЦГ наводе да је УО руководећи се разлозима из мишљења вршиоца функциjе ректора о кандидатури професора Бjелице за декана, већином гласова, укупног броjа чланова, закључио да постоjе услови за покретање поступка за разрjешење професора Бjелице као члана УО УЦГ, сагласно одредбама члана 28 Статута УЦГ.

– Управни одбор jе истовремено формирао и Комисиjу за испитивање испуњености услова за разрjешење и одредио рок за достављање извjештаjа Управном одбору Универзитета – саопштили су из УЦГ.

Хаџић руководи установом

Из УЦГ наводе да је донијета одлука ко ће водити факултет од именовања новог декана.

– С обзиром на то да мандат актуелном декану Факултета за спорт и физичко васпитање проф. др Стеву Поповићу истиче 27. jуна 2021. године, а при чињеници да избор кандидата за декана по конкурсу ниjе извршен, Управни одбор jе одредио да послове вршиоца функциjе декана, до избора декана, обавља проф. др Рашид Хаџић – казали су из Универзитета.

Студентски парламент је такође у јануару тражио смјену Бјелице и тадшњег ректора Данила Николића јер ниејсу испуњени њихови захтјеви да се унаприједи настава и инфрастуктура на факултетима. УО је Николић смијенио због наводних утврђених пропуста приликом избора у звања и неизвршавања судских пресуда.

 

Бјелица је након што је дио чланова Управног одбора покренуо иницјативу за његову смјену, поднио оставку, правдајући се да је то обрачун са том институцијом.

Бjелица jе тада оциjенио да се у последње вриjеме нарушава приjеко потребна сарадња битних чинилаца у систему високог образовања Црне Горе, те казао да оставку на мjесто предсjедника УО УЦГ подноси желећи успjех у даљем напретку Универзитета – да га на том путу прати пуна подршка државних органа.

– То чиним у тренутку када jе Универзитет Црне Горе наjбоље позициониран од свог оснивања, када на своjим рачунима има око 15 милона еура из сопствених активности, када се налазим међу наjбољим научницима свиjета из своjе области и када сам на врху универзитетске пирамиде у међународноj препознатљивости. Вjеруjем и да ће предстоjећи дани у сусрет одржавању ове сjеднице открити многа лица, па сам и због тога ову оставку припремио у таjности како бих што више упамтио оних какви су били претходних година и децениjа. Да их и даље памтим такве. Хвала свима на свему – навео jе Бjелица у документу од 21. jануара.

Бјелица јуче није одговарао на наше позиве и поруке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 13:10