/ OS MAKSIM GORKI PRVACI PRVI DAN SKOLE -LAZAR RUZIC
14/10/2021 u 09:44 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За једну седмицу заражено 267 ђака и 146 наставника

У школама је тренутно инфицирано 338 ученика, а у изолациjи се налазе 1.116 основаца и 94 наставника

У Црној Гори је само током прошле седмице од вируса корона обољело 267 ученика основних и средњих школа, док је у вртићима инфицирано четворо малишана. Епидемиолози надзиру ситуацију у предшколским установама и школама, па је тако одлучено да се по препоруци Института за јавно здравље наредних десет дана затвори подгорички вртић "Стара варош" – ЈПУ "Ђина Врбица".

Према подацима са сајта "ковид-19" и образовање, у Црној Гори је инфицирано 146 наставника и професора, од чега највише у основним школама 69. У школама је тренутно инфицирано 338 ученика, а у изолациjи се налазе 1.116 основаца и 94 наставника. Највећи број заражених ученика регистрован је у Подгорици, у основним школама 129, а у средњим 107.

На сајту за образовање се наводи да часови траjу по 30 минута, да ученици могу имати највише четири часа дневно за основце и шест часова дневно за средњошколце.

– Обавезно jе ношење заштитних маски за све запослене и све ученике, осим за дjецу предшколског узраста. Образовно-васпитним установама су обезбиjеђени безконтактни топломjери за мjерење тjелесне температуре. Неопходно jе одржавати физичку дистанцу са другим особама од наjмање два метра током боравка у просториjама школе као и у школском дворишту приликом доласка у школу и напуштања школе након одржане наставе. Дозвољени броj дjеце предшколског узраста коjа борави у jедноj просториjи рачуна се у односу на критериjум да jе за jедно диjете неопходно обезбиjедити наjмање три квадрата слободног простора. Одржавање личне хигиjене прањем руку са хигиjенски исправном водом за пиће и сапуном у траjању од наjмање 20 секунди или употребом дезинфекционог средства на бази 70 одсто алкохола. У свакоj учионици уграђен jе диспензер са дезинфекционим средством на бази 70 одсто алкохола – наводе на сајту Ковид и образовање.

Рачунари за барску школу

У Основној школи "Анто Ђедовић" у Бару одржана је свечаност поводом вриједне донације турске развојне агенције ТИКА овој школи. Донација која је реализована у школској 2020/2021. години, а која подразумијева савремене десктоп рачунаре, фиксне плафонске пројекторе и пројекциона платна за 20 учионица, у вриједности од око 30.000 еура, допринијела је знатно квалитетнијем одвијању наставног процеса, наводе из министарства.

Директорица Директората за терцијално образовање у МПНКС Неда Ојданић изразила је задовољство што испред министарства има прилику да присуствује овако значајном догађају и апострофирала важност информатичког описмењавања, које је је последњих скоро двије године посебно добило на значају.

– Можемо да будемо захвални организацији ТИКА која је препознала значај употребе дигиталних технологија у школама. Ова вриједна донација употпуњује процес дигитализације који МПНКС систематично спроводи у школама широм Црне Горе, а сам процес подразумијева да школе посједују савремену информатичку опрему – изјавила је Ојданићева.

Објашњавају да се чишћење цjелокупног школског простора обавља приjе почетка рада школе и након сваке смjене.

– Индивидуална настава у музичким и балетским школама организуjе се у складу са препорукама о превенциjи ширења заразних болести. У настави предмета код коjих jе потребно пjевање ученика на часу групне наставе, неопходно jе поштовати прописане мjере у погледу физичке дистанце. Jавне наступе коjи су обавезни дио процеса наставе музичких школа треба организовати у концертноj дворани или великоj учионици са ограниченим броjем учесника и обавезним држањем физичке дистанце. Прелазак одjељења на онлајн наставу се примјењује уколико jе више од 30 одсто ученика инфицирано из jедног одjељења или уколико jе наставник инфициран и ниjе могуће наћи адекватну замjену – наводе на сајту.

Из Министарства пrосвјете су раније саопштили да прате епидемиолошку ситуацију и основу преопрука Института доносе одлуке у вези са одржавањем наставе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 16:05