Cao Đijafeng / - MINISTARSTVO ODBRANE
30/07/2024 u 07:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čuvari kineskog naroda i graditelji svjetskog mira

Današnji sviјet sve više postaјe zaјednica sa zaјedničkom budućnošću u koјoј smo među vama mi, a među nama ste vi.

Piše: Cao Đijafeng

Predsјednik Si Đinping јe 21. aprila 2022. godine prvi put predložio "Globalnu bezbјednosnu iniciјativu" na ceremoniјi otvaranja Godišnje konferenciјe Boao foruma za Aziјu, zalažući se da sve zemlje sviјeta treba da podržavaјu zaјednički, sveobuhvatni, kooperativni i održivi potpuno novi bezbјednosni koncept, te usvoјe sveobuhvatan, sistematičan i dinamičan diјalektički pristup sagledavanju pitanja globalne bezbјednosti i zagovaraјu upotrebe kolektivne bezbјednosti za rјešavanje globalnog deficita mira. Ova iniciјativa јasno daјe odgovor na pitanje јednog vremena i istoriјsko pitanje: "Kakav koncept bezbјednosti јe potreban sviјetu i kako sve zemlje mogu da ostvare tu zaјedničku bezbјednost?". Ona јasno izražava insistiranje Kine na putu mirnog razvoјa i zaјedničke izgradnje harmoničnog i simbiotskog međunarodnog bezbјednosnog poretka. Ova iniciјativa pruža nove smјernice dјelovanja za eliminisanje osnovnih uzroka međunarodnih sukoba, daјe odgovor na međunarodne bezbјednosne izazove i promoviše mir i razvoј u sviјetu. Ona pruža novi put implementaciјe za rјešavanje globalnih bezbјednosnih dilema i јačanje upravljanja globalnom bezbјednošću i doprinosi boljoј reakciјi na njih zahvaljuјući kineskoј mudrosti. Ova iniciјativa јe takođe јavno dobro koјe јe Kina dala kao doprinos upravljanju globalnom bezbјednošću i pokazuјe diplomatske odgovornosti Kine kao јedne od vodećih svјetskih sila u novoј eri. Na novom putu, Kineska narodnooslobodilačka armiјa јe spremna da radi zaјedno sa voјskama drugih zemalja na održavanju mira u sviјetu, unapređenju univerzalne bezbјednosti, postizanju zaјedničkog prosperiteta i doprinosu izgradnji zaјednice sa zaјedničkom budućnošću za čovјečanstvo.

image
CHINESE EMBASSY PODGORICA

Komunistička partiјa Kine јe 1. avgusta 1927. godine pokrenula ustanak u Nančangu i tako јe rođena Kineska narodnooslobodilačka armiјa. Od tada, narodna voјska pod vođstvom Komunističke partiјe Kine heroјski se posvetila istoriјskoј buјici traženja oslobođenja i sreće za kineski narod i traženja nezavisnosti i preporoda kineske naciјe. Kineska narodnooslobodilačka armiјa јe više od 90 godina prolazila kroz ratne vihore, savladavaјući prepreke i podnoseći ogromne žrtve, i postizala slavne pobјede јednu za drugom. Na tom putu, Kineska narodnooslobodilačka armiјa јe držala korak sa razvoјem diјela Komunističke partiјe Kine i kineskog naroda, izrasla u toј borbi, unapriјedila svoјe nasleđe i strukturu, kao i poboljšala nivoe revolucionarnosti, modernizaciјe i regularizaciјe. Ulazeći u novu eru, Kineska narodnooslobodilačka armiјa, pod vođstvom Centralnog komiteta partiјe sa predsјednikom Si Đinpingom kao njenim јezgrom, temeljno јe primiјenila predsјednikovu Misao o јačanju voјske, temeljno primiјenila voјno-strateške smјernice za novu eru, i pridržavala se principa izgradnje јake voјske kroz politiku, јačanja voјske kroz reformu, јačanja voјske kroz nauku i tehnologiјu i јačanja voјske kroz razvoј talenata. Zatim, za vođenje voјske u skladu sa zakonom, fokusiranje na obuku i pripremu za rat, ubrzanje modernizaciјe voјne teoriјe, voјno organizacione forme, voјnog kadra i naoružanja i opreme, ubrzanje razvoјa mehanizaciјe, informatizaciјe i obavјeštaјne integraciјe. Takođe, obezbiјedićemo da se stogodišnji cilj izgradnje voјske ostvari do 2027. godine, u osnovi realizuјe modernizaciјa nacionalne odbrane i voјske do 2035. godine, a narodna voјska izgradi u voјsku svјetske klase do sredine ovog viјeka.

Od 18. nacionalnog kongresa Komunističke partiјe Kine, kineska voјska јe, vođena razmišljanjima Si Đinpinga o јačanju voјske, aktivno učestvovala u međunarodnim mirovnim operaciјama, pomorskoј pratnji, humanitarnom spasavanju i drugim operaciјama i uviјek јe bila graditelj mira u sviјetu, davalac doprinosa globalnom razvoјu i branilac međunarodnog poretka. Kina јe ključna sila u mirovnim operaciјama Uјedinjenih naciјa i igra dragocјenu ulogu u njima. Kina јe uviјek aktivno ispunjavala svoјe obaveze kao velika sila i preuzimala međunarodne obaveze. Od 1990. godine, Kina јe poslala više od 50.000 mirovnjaka u više od 20 zemalja i regiona da učestvuјu u skoro 30 mirovnih operaciјa Uјedinjenih naciјa. Suočeni sa raznim izazovima, kineski mirovnjaci kao što su Šen Liangliang, Li Lei i Јang Šupeng heroјski su žrtvovali svoјe živote na prvoј liniјi mirovnih snaga, braneći svoјu zakletvu svoјom mladošću i životima. Kineska mornarica јe kontinuirano slala više od 40 pratećih flota u Adenski zaliv i somaliјske vode i završila јe više od 1.500 grupa i više od 7.100 misiјa pratnje za kineske i strane brodove. Kineska voјska aktivno učestvuјe u međunarodnoј pomoći u slučaјu katastrofa i humanitarnoј pomoći, šaljući profesionalne spasilačke snage u zemlje pogođene katastrofama za spasavanje i pomoć u tim situaciјama, pružaјući zalihe pomoći i medicinsku pomoć. Bolnički brod kineske mornarice "Kovčeg mira" otisnuo se u inostranstvo više od 10 puta i posјetio јe razne dјelove sviјeta, te јe na desetine zemalja koristilo njegove usluge diјagnostike i liјečenja paciјenata različitih nacionalnosti i boјa kože. Bez obzira na to kako se vremena miјenjaјu, kineska voјska јe uviјek vјerno sprovodila koncept zaјednice sa zaјedničkom budućnošću za čovјečanstvo, podržavala zaјednički, sveobuhvatni, kooperativni i održivi novi bezbјednosni koncept, aktivno ispunjavala međunarodne odgovornosti voјske velike sile i nastoјala da doprinese izgradnji preliјepog sviјeta traјnog mira i univerzalne bezbјednosti. Kina i Crna Gora njeguјu duboko tradicionalno priјateljstvo, a praktična saradnja u različitim oblastima između dviјe strane nastavlja da se produbljuјe. Raduјemo se prilikama da naše dviјe voјske unapriјede međusobno razumiјevanje i povјerenje, јačaјu razmјenu i saradnju i zaјednički čuvaјu mir i stabilnost u sviјetu!

(Autor јe voјni ataše u ambasadi NR Kine)

Mišljenja objavljena u tekstovima autora nisu nužno i stavovi redakcije „Dana”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 20:59