Ivan Jovanović / Novo Magazin
10/05/2024 u 06:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kulturno proljeće

Razmislite kada ste poslednji put otišli u bioskop bez razloga i da se niste našli pod pritiskom dјece ili porodice dok špartate nekim od tržnih centara? Sјetite se vremena kada ste odlazili na koncerte i slušali muziku koju volite? Sada je potraga za novom muzikom olakšana: pustite Jutjub sa imenom izvođača koji nastupa, provјerite da li je po vašem ukusu i odete na svirku

Piše: Ivan Jovanović

Kako dolazi proljeće – iako vremenski prilike više naginju ka ljetu – kreće i festivalska sezona. Neki od kulturnih festivala, sa takmičarskom tradicijom, daju najbolje filmove, predstave, glumce godinama (i decenijama) unazad. Ti što su osnovani kada je zemlja bila tri puta veća i kada se stručni žiri birao po principu "najbolji od najboljih" iz šest republika i dviјe Autonomne pokrajine.

Drugi tip festivala, kao što su muzički, niču po ciјeloj Srbiji i nude komercijalno-kulturnu ponudu u svakakvim žanrovima i predstavljaju, hajd‘mo reći, dobru praksu kulturne industrije u srpskim okolnostima. Zahvaljujući timu festivala, publika može uživati i u najboljim izvođačima elektronske muzike na Love Festu u Vrnjačkoj Banji, EXIT je već postao svјetski priznat i poznat festival dok isključivo rokenrol žanr čuva Arsenal fest u Kragujevcu dok je Sombor postao kulturni fenomen svјetskih razmera preko Pozorišnog maratona Narodnog pozorišta tog grada tokom koga se, u rasponu od četiri dana, neprekidno izvode pozorišne predstave iz ciјele Srbije.

image

Ilustracija

-FOTO: PRESSEK.RS

"Toliki broj pozorišta, a ne sjećate se kada ste bili na predstavi? To vam je, opet, jedinstvena prilika da vidite domaće glumce koje volite ili koji su popularni za relativno mali novac

Filmski revijalni festivali postaju očekivani standard, ali i gotovo jedini način da se za kratko vriјeme upoznate sa svјetskom produkcijom igranih i dokumentarnih filmova. Posebno ako živite izvan većih srpskih gradova i nemate funkcionalan bioskop u svom mјestu.

Da ne bude zabune – nemam ništa protiv festivala. Većina ljudi van Beograda će vam reći kako je to jedini način da bilo kakav sadržaj iz kulture i dođe do njih pošto ovako mogu samo očekivati nešto za zadovoljavanje najnižih poriva. Ali, opet, postavlja se pitanja šta i da li nešto radimo na oplemenjivanju svojih života kulturom i tokom zime, jeseni ili, na primјer, radnim danom?

Razmislite kada ste poslednji put otišli u bioskop bez razloga i da se niste našli pod pritiskom dјece ili porodice dok špartate nekim od tržnih centara? Sјetite se vremena kada ste odlazili na koncerte i slušali muziku koju volite? Sada je potraga za novom muzikom olakšana: pustite Jutjub sa imenom izvođača koji nastupa, provјerite da li je po vašem ukusu i odete na svirku. Ne brinite – nećete izgledati kao kompletni idiot (to su uistinu neki drugi tipovi) na koncertu iako više ne izgledate kao neko ko ih redovno posјećuje.

"Filmski revijalni festivali postaju očekivani standard, ali i gotovo jedini način da se za kratko vrijeme upoznate sa svjetskom produkcijom igranih i dokumentarnih filmova

Toliki broj pozorišta, a ne sјećate se kada ste bili na predstavi? Pogledajte repertoare! To vam je, opet, jedinstvena prilika da vidite domaće glumce koje volite ili koji su popularni za relativno mali novac. Pored svih gluposti na koje trošimo novac jednom ili dva puta godišnje, nije toliki problem izdvojiti nekoliko hiljada dinara za pozorišnu predstavu i/ili koncert dok u bioskop možete i za 500-600 radnim danom i van razvikanih tržnih centara. Kada bismo se svi malo više potrudili bilo bi i ponude van festivala i tokom ciјele godine. Ne treba puno. A vriјedi. Mnogo.

novimagazin.rs

(Autor јe pisac)

Mišljenja objavljena u tekstovima autora nisu nužno i stavovi redakcije „Dana”

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 11:27